http://www.alternativaonline.ca/titlu.jpg

EVENIMENTANUL 6 Nr. 55 - MAI 2008

 D-nei Laura Codruta Kövesi - Procuror General al României

Spre informare:

D-lui Traian Basescu - Presedintele României, D-lui Calin Popescu Tariceanu – Prim Ministru, D-lui Catalin Predoiu – Ministrul Justitiei, D-lui Nicolae Vacaroiu – Presedintele Senatului, D-lui Bogdan Olteanu – Presedintele Camerei deputatilor, D-lui Jose Manuel Durao Barroso - Presedintele Comisiei Europene, D-lui Hans-Gert Poettering - Presedintele Parlamentului European, D-lui Franco Frattini – Vicepresedintele Comisiei Europene, comisar pentru Justitie, D-lui Jaap de Hoop Scheffer - Secretar general al NATO, D-lui Nicholas Taubman - ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

Stimata Doamna Procuror General,

1). Având în vedere ca dosarele crimelor istorice sunt de interes national, si ca tergiversarea lor este de gravitate maxima pentru România, v-am solicitat un dialog în prezenta presei cu tema: "Dosarele Revolutiei si Mineriadei: le finalizam sau le îngropam cu adevar cu tot?". Nu am cerut „dezbateri publice referitoare la cauzele aflate în curs de instrumentare”, asa cum se arata în comunicatul dvs. publicat ieri. Subliniem ca poporul român are dreptul sa fie informat prin intermediul presei când anume vor fi trimisi în judecata autorii celor peste 1200 de crime. Stimata Doamna Procuror General, în Romania s-a înregistrat cel mai mare numar de victime pe timp de pace în istoria contemporana a Europei, masacrul producându-se într-un interval extrem de scurt – aceasta a fost concluzia recenta a reprezentantului delegat al Curtii Europene a Drepturilor Omului.

2). Având în vedere tergiversarea ilegala, anticonstitutionala si condamnabila a trimiterii în judecata a autorilor masacrului din decembrie 1989 si a fratricidul din iunie 1990 împotriva societatii civile, a partidelor istorice si a presei independente, v-am cerut publicarea calendarului cu termene maxime pentru fiecare etapa de cercetare juridica în aceste dosare. La ultimul nostru dialog, care a avut loc la începutul lunii decembrie 2007, ne-ati promis ca toate dosarele vor fi finalizate în cursul anului 2008 si ca veti publica acest calendar pâna la data de 15 ianuarie a.c. (mentionam ca la dialogul cu dvs. au fost prezenti domnii Teodor Maries, Sorin Iliesiu si seful biroului dvs. de presa, d-l Robert Cazanciuc). Totodata, publicarea acestui calendar a constituit principala revendicare a sute de revolutionari protestatari aflati în greva foamei declansata în 18 Dec.2007 pentru aproape doua luni. Nu ati publicat calendarul asa cum ne-ati promis si ati refuzat dialogul cu grevistii foamei, neinformându-i sa nu-si riste sanatatea si viata întrucât publicarea termenelor maxime ale unui asemenea calendar ar fi ilegala.De asemenea, publicarea acestui calendar a constituit principala revendicare a Apelului pentru Adevar lansat în 21 ianuarie a.c., semnat de peste 800 de personalitati ale societatii românesti. De ce au fost sfidati grevistii foamei si au fost ignorati semnatarii Apelului pentru Adevar, si abia ieri ni se spune în Comunicatul dvs., ca poporul român e condamnat în continuare la necunoasterea chiar a termenelor maxime pentru aflarea adevarului despre crimele istoriei recente a României: un masacru si un fratricid bestial care au oripilat întreaga lume civilizata? De ce Presedintele României, la data de 12 ian. a.c., a purtat un dialog extrem de responsabil cu delegatia societatii civile pe aceasta tema, iar dvs. nu ati dat curs invitatiei la dialog transmisa de consilierul prezidential? Stimata Doamna Procuror General, de ce în cursul anului trecut ati acceptat sa avem peste 15 întâlniri - asa cum spuneti în comunicatul dvs. de ieri, iar în anul acesta ati refuzat orice dialog? Ce s-a întâmplat cu dumneavoastra? Va solicitam din nou sa faceti publice presiunile si amenintarile la care ati fost expusa dvs. si colaboratorii dvs., cu scopul tergiversarii trimiterii în judecata a criminalilor.

Menţionăm că Raportul Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România cere “finalizarea în regim de urgenţă a cercetărilor începute prin justiţie” referitoare la “evenimentele din decembrie 1989 şi postdecembriste, direct legate de regimul comunist: a). reprimarea manifestaţiilor anticomuniste din perioada decembrie 1989 - aprilie 1990; (...) c). reprimarea manifestaţiei anticomunistedin Piaţa Universităţii din Bucureşti (manifestaţia a început în 22 aprilie 1990 şi a durat 52 de zile; formele de reprimare au acţionat discontinuu, culminând cu represiunea din 13-15 iunie 1990);” - fragment din Raportul Final al CPADCR, pag.776.

Subliniem că acest Raport este un document de stat în baza căruia la data de 18 Decembrie 2006 Preşedintele României a condamnat regimul comunist ca ilegitim şi criminal pentru 21 de capete de acuzare, ultimul fiind cel mai grav: masacrarea a peste 1200 de cetăţeni paşnici şi neînarmaţi în timpul revoluţiei anticomuniste din Decembrie 1989, în condiţiile în care comunismul a căzut în Europa fără nici o victimă (!). Acum, după 18 ani, refuzaţi să comunicaţi opiniei publice chiar şi termenele maxime pentru etapele de cercetare juridică în aceste dosare, cu toate că ne-aţi asigurat că în mod cert acestea vor fi finalizate în 2008.

            Stimată Doamnă Procuror General, procesul de la Nüremberg a avut loc imediat după căderea nazismului. Nu credeţi că procesul de la Bucureşti ar trebui să aibă loc măcar la 18 ani de la căderea comunismului? De ce criminalii nazişti au ajuns imediat în boxa acuzaţilor, iar criminalii comunişti au ajuns imediat şi s-au menţinut în fruntea celor mai înalte instituţii ale statului, infestând viaţa publică a României?

            Stimată Doamnă Procuror General, trebuie să aflăm adevărul în acest an, aşa cum ne-aţi promis anul trecut. Subliniem că nepublicarea acestui calendar înseamnă intenţia evidentă a subordonaţilor dvs. de  îngropare a adevărului despre istoria recentă a României.

 

            Stimată Doamnă Procuror General, repetăm ceea ce v-am scris ieri: aveţi datoria să faceţi posibilă înfăptuirea justiţiei conform art. 21 din Constituţie, prin care victimele celor peste 1200 de crime, cei peste 3300 de răniţi şi urmaşii eroilor revoluţiei “au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil”. 18 ani nu este un termen rezonabil, ci o batjocură faţă de România, faţă de eroi şi urmaşii lor, faţă de normele fundamentale ale Justiţiei şi ale Constituţiei.             Nimeni nu şi-a dat demisia pentru aceasta batjocură, nimeni nu a fost condamnat moral şi juridic pentru favorizarea criminalilor, pentru tergiversarea ilegală, anticonstituţională, a trimiterii în judecată a autorilor celor peste 1200 de crime.

            Din cauza unui singur om care a murit în greva foamei, fostul ministru de externe, d-l Adrian Cioroianu, şi-a dat demisia de onoare asumându-şi greşelile subordonaţilor.

            Stimată Doamnă Procuror General, şi dumneavoastră trebuie să vă asumaţi greşelile subordonaţilor, şi Ministrul Justiţiei trebuie să-şi asume greşelile dvs., şi Primul Ministru trebuie să-şi asume greşelile Ministrului Justiţiei.

           

            Vă cerem încă o dată să vă prezentaţi demisia de onoare dacă nu veţi da curs următoarelor două solicitări până vineri, 18 aprilie a.c.:

1).  1).  un dialog în prezenţa presei, cu tema: "Dosarele Revoluţiei şi Mineriadei: le finalizăm sau le îngropăm cu adevăr cu tot?".

2).  2).  publicarea calendarului cu termene maxime pentru fiecare etapă de cercetare juridică în aceste dosare.

            În cazul refuzului, vom solicita demiterea dvs.. Totodată, vom cere demisia de onoare a d-lui Cătălin Predoiu - Ministrul Justiţiei şi trimiterea în judecată a celor responasbili pentru favorizarea criminalilor, cerând sprijin în acest sens forurilor internaţionale. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom solicita demiterea Ministrului Justiţiei de către Primul Ministru, d-l Călin Popescu Tăriceanu – preşedintele Partidului Naţional Liberal. În caz contrar, vom cere demisia de onoare a preşedintelui PNL; dincolo de datoria de a-şi onora promisiunile de Dreptate şi Adevăr pentru care PNL a ajuns la guvernare, domnia sa nu are voie să uite liberalii sacrificaţi de regimul comunist, ucişi în zilele revoluţiei anticomuniste sau bătuţi cu bestialitate în timpul fratricidului din iunie 1990 când sediul PNL a fost devastat şi vandalizat.  

           

            Stimată Doamnă Procuror General, reluăm în continuare fragmente din scrisoare noastră de ieri la care nu aţi răspuns în Comunicatul dvs., rugându-vă să răspundeţi personal la fiecare problemă abordată de noi:

 

            Ca urmare a tergiversării condamnabile în dosarele crimelor istorice, la 6 februarie a.c., delegaţia societăţii civile condusă de Teodor Mărieş – preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 a depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului o acţiune împotriva sistemului judiciar al statului român, solicitând prin aceasta, o hotărâre a C.E.D.O. care să oblige instituţiile statului român să soluţioneze dosarul 97/P/1990  referitor la crimele comise în timpul revoluţiei. La 7 februarie a.c., la Consiliul Europei de la Strasbourg a fost depusă versiunea franceză a Apelului pentru Adevăr, adresat autorităţilor române şi europene. La 26 martie a.c., versiunea engleză a apelului a fost depusă la ambasadele statelor membre NATO şi la reprezentanţele UE şi ONU de la Bucureşti, iar la 9 aprilie, versiunea  actualizată a fost depusă la C.E.D.O. şi la Consiliul Europei de la Strasbourg.

            În zilele de 9 şi 10 aprilie a.c. delegaţia societăţii civile s-a deplasat din nou la Strasbourg pentru a depune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului un nou set de documente probatorii în completarea celor înregistrate la 6 febr. a.c., referitoare la perioada infracţională 16-28 Decembrie 1989 şi de crimele din 13 iunie 1990, precum şi următoarele: documente şi decizii injuste ale Curţii Constituţionale, ale Procurorului General, ale şefului interimar al Secţiei Parchetelor Militare (colonelul Ion Vasilache); probe de imixtiune în justiţie ale unor parlamentari sau reprezentanţi ai Guvernului.

            Stimată Doamnă Procuror General, vă solicităm încă o dată, să acţionaţi pentru ca Justiţia română să aibă demnitatea de a-şi face datoria înainte de a fi obligată în acest sens de Curtea Europeană. Vă cerem încă o dată ca procesul crimelor revoluţiei să aibă statutul cuvenit celui mai important proces al Justiţiei române. Importanţa lui este esenţială. Dacă acest proces va avea loc, vom cunoaşte întregul adevăr despre istoria recentă a României, iar cunoaşterea acestuia va face posibilă reforma morală şi libertatea reală a societăţii româneştii.

            Acum peste un an de zile, v-aţi angajat oficial că veţi asigura toate condiţiile necesare pentru ca procurorii care instrumentează cauzele crimelor din decembrie 1989 şi iunie 1990 să le poată finaliza şi aţi cerut “soluţionarea acestora cu maximă celeritate”.

            De ce maxima celeritate a fost convertită în maximă tergiversare?              

            Vă solicităm din nou ca la dialog să participe şi următorii: d-l Cătălin Predoiu - Ministrul Justiţiei, d-na Lidia Bărbulescu - Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, d-l Gabriel Pişcociu - Consilier prezidenţial.

            În numele transparenţei înfăptuirii Justiţiei vă solicităm ca dialogul să fie filmat de reprezentanţi ai presei din cadrul posturilor naţionale de televiziune.
            Menţionăm că delegaţia noastră va fi formată din: Sorin Ilieşiu – Vicepreşedinte, Alianţa Civică;  Teodor Mărieş – Preşedinte, Asociaţia 21 Decembrie 1989;  George Costin - Preşedinte executiv, Blocul Naţional al Revoluţionarilor;  Cristian Dumitrescu – AFDPR;  avocat Antonie Popescu – Senior, Liga Studenţilor, 1990;  Nicolae Bănuţoiu – Preşedinte, Asociaţia Adevăr şi Dreptate.

            Cităm, în încheiere, din Apelul pentru Adevăr semnat de peste 800 de personalităţi şi susţinut de importante organizaţii sindicale:

            “România de astăzi este profund imorală tocmai pentru că este clădită pe fratricidul nepedepsit reprezentat de cele peste 1200 de crime comise în timpul revoluţiei anticomuniste. În timp ce comunismul a căzut fără victime în toate celelalte foste ţări comuniste, în ţara noastră a fost un măcel de proporţii uriaşe. De 18 ani păcătuim în neadevăr şi injustiţie. România nu va putea clădi nimic bun pe crime, minciuni şi nedreptăţi. Incredibilul masacru nu a fost judecat până acum pentru că justiţia şi alte instituţii ale statului au fost aservite sau corupte de autorii celor peste 1200 de crime. Nu ne vom elibera de marea corupţie, nu vom reforma clasa politică şi justiţia decât după ce vom cunoaşte adevărul despre fratricidul din decembrie 1989 şi cel din iunie 1990 comis împotriva societăţii civile, a partidelor istorice şi a presei independente. Orice efort e în zadar dacă nu începem cu începutul: cunoaşterea acestui adevăr care e unica şansă a României. Prin tăcerea ei, o mare parte din clasa politică de astăzi se face vinovată de complicitate morală cu autorii masacrului comis pentru a deturna caracterul anticomunist al revoluţiei începute acum 18 ani. Acum, când România este membră a NATO şi UE, această revoluţie trebuie terminată şi se cuvine să devină “de catifea”.

            De 18 ani încoace, cei implicaţi în crime istorice infestează viaţa publică din România şi ne dau lecţii de demnitate de la tribuna celor mai înalte instituţii ale statului. Autorii crimelor nu au fost judecaţi întrucât Justiţia a fost oprită să-şi facă datoria.

            La 18 ani de la revoluţia anticomunistă, sute de revoluţionari protestatari s-au aflat în greva foamei timp de aproape două luni pentru împlinirea unor deziderate majore ale societăţii civile, exprimate constant în ultimii 18 ani. (...)

            Facem apel la Procurorul General (...) să se angajeze  în rezolvarea cererilor societăţii civile care sunt totodată revendicări ale revoluţionarilor grevişti ai foamei: Aflarea adevărului despre crimele istoriei recente a României prin soluţionarea cu maximă celeritate a dosarelor Revoluţiei şi mineriadelor. Publicarea imediată de către Procurorul General al României a calendarului cu termene maxime pentru fiecare etapă de cercetare juridică. (...) “

 

Stimată Doamnă Procuror General, nu aveţi voie să nesocotiţi cele peste 800 de personalităţi semnatare ale Apelului pentru Adevăr, în frunte cu scriitorul Mircea Cărtărescu, politologul Vladimir Tismăneanu, filozoful Mihai Şora sau venerabilul disident anticomunist Vasile Paraschiv. Nu aveţi voie să nesocotiţi nici sindicatele semnatare ale acestei scrisori.

 

            17 aprilie 2008

           

            Cu încredrea că nimic bun nu poate fi clădit pe neadevăruri şi crime,

           

            Sorin Ilieşiu – Vicepreşedintele Alianţei Civice

            Asociaţia 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş – Preşedinte

            Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989, George Costin – Preşedinte executiv

            Seniorii Ligii Studenţilor 1990, avocat Antonie Popescu

            Asociaţia Copiilor Revoluţiei, Catalin Giurcanu - Preşedinte

            Consiliul Mondial Român, Ştefana Bianu - Vicepreşedinte

            Asociaţia Adevăr şi Dreptate, Nicolae Bănuţoiu – Preşedinte

Fundaţia Culturală Timpul – Iaşi, Liviu Antonesei – Preşedinte

Asociaţia Cives, Ioan Roşca - Preşedinte

Federaţia naţională Omenia a Caselor de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Preşedinte Grupul văduvelor de eroi martiri

Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, Pompiliu Alămorean – Preşedinte

Federaţia sindicală “Solidaritatea – Virgil Săhleanu” a siderurgiştilor din România, Gheorghe Tiber – Preşedinte

Sindicatul Solidaritatea al siderurgiştilor Galaţi, Ilinca Diaconu - Preşedinte

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, Marian Mititelu - Preşedinte

Sindicatul ALRO Slatina, Ion Ioan – Preşedinte