Vineri, 13 iunie, 2008
Irlanda respinge Tratatul de la Lisabona
Primele referendumului din Irlanda privind tratatul de reformă a Uniunii Europene sugerează că documentul a fost respins. Peste 53% din votanţi au spus NU, iar 46% au DA. Cu toate acestea preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că tratatul nu este mort şi a cerut statelor membre să ratifice tratatul.
Votul negativ dat de Irlanda este o lovitură la adresa credibilităţii Uniunii Europene, mai ales că tratatul de la Lisabona ar fi urmat să înlocuiască proiectul Constituţiei europene, respins acum trei ani de la Franţa şi Olanda.
Scopul tratatului era să simplifice procesul de luare a deciziilor după extinderea Uniunii Europene înspre est, inclusiv prin reducerea cu o treime a numărului de comisari.
Acordul trebuia ratificat de toate cele 27 de state ale Uniunii Europene până la sfârşitul anului dar numai Irlanda a decis să îl supună votului prin referendum.
În consecinţă, e foarte improbabil că tratatul va intra în vigoare aşa cum era programat la 1 ianuarie anul viitor.
E posibil chiar ca Uniunea Europeană să fie nevoită să renunţe la el.
Preşedintele Comisiei Europene a declarat că nu a fost pus la punct un plan alternativ pentru cazul în care tratatul e respins de un stat membru şi că un vot de respingere va avea un efect negativ asupra Uniunii Europene.
E de aşteptat însă ca liderii europeni să-şi reafirme sprijinul pentru tratat la reuniunea care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles.
Marea Britanie şi Olanda au confirmat că vor continua procesul de ratificare.
Şi Franţa, care va prelua preşedinţia rotativă a Uniunii Europene la 1 iulie, a cerut ca ratificarea să continue.
18 dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene au ratificat deja tratatul.
Dar acest al treilea vot negativ la referendum dat planurilor de reformă afectează puternic imaginea Uniunii şi va ştirbi probabil încrederea blocului comunitar în faţa celorlalţi jucători de pe scena mondială.