Duminică, 15 iunie 2008
Oprescu, recomandat ca revolutionar cu merite deosebite de la Brasov
Autor: Brasovul Tau
Candidatul independent pentru Primaria Capitalei Sorin Oprescu este revolutionar cu acte în regula. Certificatul conferit in baza legii 42/90 l-a obţinut in 1997, la sapte ani după revolutie. Potrivit documentelor citate de ziarul „Cotidianul”, Sorin Oprescu a obtinut titlul de revolutionar la sapte ani dupa evenimentele din decembrie 1989. Oprescu a obtinut certificatul initial si apoi pe cel preschimbat in 2005, in urma unor recomandari date de presedintele Asociaţiei „Brasov Decembrie 1989”, Dorin Lazar Maior. Insa cine l-a recomandat pe Oprescu, si anume Dorin Lazar Maior a fost implicat in mai multe scandaluri. Seful revolutionarilor brasoveni a şi fost condamnat, însă pentru fapte care nu aveau legatura cu revoluţia. Nu a mai inapoiat un credit de aproximativ 600.000 de euro bancii Bancorex, care a falimentat ulterior. La sfarsitul lui 2006, Maior a fost arestat si inchis in Penitenciarul Codlea sub acuzatia de santaj, fiind implicat intr-un scandal cu filiala bancii Romextera din Brasov. Revolutionarii brasoveni l-au sustinut atunci pe Maior, acesta ramanand si pe perioada detentiei, si dupa, presedinte al asociatiei . El a fost suspendat definitiv doar din functia de presedinte al Blocului National al Revolutionarilor.
„In dupa-amiaza zilei de 21.12.1989, in urma aflarii evenimentelor din Capitala, am venit de urgenta la locul de munca in calitate de chirurg, asistent universitar in Clinica de Chirurgie II, unde am ramas pana dupa 28.12.1989”, povesteste Oprescu, in memoriul trimis pentru obtinerea titlului de luptator. El invoca trei motive pentru a demonstra ca este indreptatit sa primeasca titlul de Luptator remarcat prin fapte deosebite.
Merite?
Primul merit al doctorului il reprezinta faptul ca a facut parte din echipele operatorii care i-au ingrijit pe cei peste 350 de pacienti raniti in Decembrie 89 in Bucuresti care au fost adusi la spitalul unde lucra si Oprescu.
Al doilea motiv este participarea lui Oprescu la asigurarea securitatii spitalului, „aflat sub focul unor tragatori necunoscuti, din cladirea in constructie a Casei Radio”.
Nu in ultimul rand, Oprescu ar fi ajutat la „aprovizionarea spitalului si la verificarea chimico-biologica a apei si igienei”.
Printre cei mai importanti martori ai actiunilor revolutionarului Oprescu sunt adusi doi revolutionari controversati: Petre Constantin si Constantin „Bebe” Ivanovici. Ultimul a fost implicat ulterior intr-un scandal cu titluri false de revolutionar. Alti martori care au atestat veridicitatea actiunilor revolutionare ale doctorului au fost colegi de la spital care au primit si ei acelasi titlu de revolutionar tot in 1997.
Paradoxal este ca, in conformitate cu prevederile legale privind obtinerea titlului de luptator remarcat prin fate deosebite, cei care in decembrie 1989 doar si-au facut datoria la locul de munca nu au dreptul la certificat.
Membru al asociatiei de revolutionari „Telecom”
Certificatele de revolutionari au fost acordate, initial, in baza Legii 42/1990. Eliberarea lor s-a facut in transe, certificatele dupa aceasta lege fiind eliberate pana in 2003. Sorin Oprescu a obţinut acest titlu în aprilie 1997, la peste şapte ani după evenimentele din decembrie 1989. Arhivele oficiale ale SSPR si Presedentiei arata ca Sorin Oprescu este posesorul certificatului cu numarul 14818, eliberat in baza legii 42/90, in calitatea sa de membru al Asociatiei de revolutionari „Telecom” Bucuresti, asociatie infiintata in 1992, la doi ani de la Revolutie. Dosarul pentru obtinerea certificatului a fost insa promovat catre SSPR de Asociatia “Brasov Decembrie 89” , respectiv de presedintele acesteia Dorin lazar Maior, pentru ca orgnaizatia brasoveana a revolutionarilor era constituita in 1990 si doar asociatiile infiintate in acest an aveau dreptul legal sa promovez dosare catre SSPR.
Initial, dosarul a fost respins
Legea 341/2004, de preschimbare a certficatelor de revolutionar obtinute in baza legii 42/90 a inasprit criteriile de acordare a noilor certificate, revolutionarul fiind obligat sa depuna la dosar, pe langa declaratile de martor, si multe alte probe indubitabile care sa ateste participarea efectiva la unele actiuni din zilele revolutiei. In plus, noile dosare, care au fost depuse la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR), trebuiau sa contina de aceasta data si o recomandare tipizata, semnata olograf si autentificata notarial de presedintele unei asociatii de revolutionari constituita in 1990. Oprescu a obtinut documentul de la aceeasi Asociaţie „Braşov Decembrie 1989”, al carui presedinte in functie este tot Dorin Lazăr Maior, fost deputat PRM şi PSD. De mentionat ca dosarul pe care Oprescu l-a depus la SSPR a fost initial respins pentru ca nu era complet.
Cine l-a recomandat pe Oprescu
Dorin Lazar Maior a fost implicat in mai multe scandaluri. Seful revolutionarilor brasoveni a şi fost condamnat, însă pentru fapte care nu aveau legatura cu revoluţia. Nu a mai inapoiat un credit de aproximativ 600.000 de euro bancii Bancorex, care a falimentat ulterior. La sfarsitul lui 2006, Maior a fost arestat si inchis in Penitenciarul Codlea sub acuzatia de santaj, fiind implicat intr-un scandal cu filiala bancii Romextera din Brasov. Revolutionarii brasoveni l-au sustinut atunci pe Maior, acesta ramanand si pe perioada detentiei, si dupa, presedinte al asociatiei . El a fost suspendat definitiv doar din functia de presedinte al Blocului National al Revolutionarilor. Numele lui Maior a fost implicat si intr-o serie de scandaluri cu certificate false precum si in actiuni de santaj, amenintare si molestare a unor revolutionari brasoveni care nu au acceptat sa fie copartasi la unele afaceri murdare sau sa cedeze in favoarea lui Maior o parte din drepturile obtinute de prin lege, respectiv terenuri sau drepturi banesti.
Scandalul duplicatelor
Scandalul duplicatelor a scos la iveala perechi de certificate de revolutionar avand acelasi numar, dar posesori diferiti. Astfel, mai multe persoane publice din Brasov au beneficiat, tot prin Asociatia Brasov Decembrie 89, si tot cu sprijinul direct al lui Dorin Lazar Maior, de drepturile acordate de Legea 42 (scutiri de impozite, credite cu dobanda mica, terenuri sau spatii comerciale etc.), ei obtinand certficate de revolutionar ca membri ai asociatiei brasovene. Printre acestia se numara Otilian Neagoe, fost prefect PSD si fost activist comunist, fostul consilier judetean PSD Toma Dobrogeanu si fostul consilier local PD Ciprian Chiriches (care avea 13 ani in 1989). De altfel, printre posesorii de certificat de revolutionar din Brasov, se afla peste 100 de fosti activisti comunisti, militieni si chiar ofiteri de Securitate, toti fiind membrii ai Asociatiei Brasov Decembrie 89, condusa si in momentul de Dorin Lazar Maior. (Oana Dimitriu)