Nr. 4302 de marti, 5 august 2008
Elena Ceausescu a ars mortii de la Timisoara
Fostul ministru de Externe al Romaniei socialiste, Stefan Andrei, revine cu noi declaratii bomba privind ultimele zile ale regimului Ceausescu. Interviul, publicat in exclusivitate in ZIUA, face parte dintr-un documentar TV si o carte despre culisele diplomatiei romanesti la 20 de ani de la caderea sistemului comunist.
Excelenta, ce a cautat Ceausescu la Teheran in decembrie 1989, cand deja, aici, fusese declansata operatiunea de debarcare a sa, atat la Iasi, cat si la Timisoara?
Vizita a fost stabilita dupa conferinta statelor nealiniate, de la Belgrad. Fusese fixata pentru 18 decembrie. Eu consider si acum ca Nicolae Ceausescu a savarsit una dintre cele mai grave si daunatoare greseli ale vietii sale politice cand, in dimineata zilei de luni, 18 decembrie 1989, s-a urcat in avion pentru a pleca timp de trei zile in vizita oficiala in Iran. Inainte de a pleca, pe 17 seara, Ceausescu m-a chemat la el sa se sfatuiasca cu mine. M-a intrebat: "Crezi ca pot sa aman vizita in Iran?". "Sigur ca da", i-am zis. Am amanat-o si pe cea cu Brejnev, in '77, cand a fost greva minerilor din Valea Jiului. Fac o paranteza: am sunat atunci la Moscova sa anunt ca nu putem veni si, desi nici nu incepuse bine revolta minerilor, cei de la Kremlin imi zic: "Da! Da! Aveti probleme in Valea Jiului cu minerii, nu?!". Stiau deja! Inchid paranteza. Se vedea pe Ceausescu cum se framanta. Dimineata, pe 18, a dat telefon la Timisoara, lui Ion Coman si primului secretar. I-a intrebat care e situatia ca sa stie daca sa amane sau nu vizita in Iran. Coman l-a asigurat ca nu-i nevoie: "Nu, tovarase Ceausescu! Am aplicat indicatiile dumneavostra si totul e bine". Ca ar fi fost o mana de derbedei, de golani si ca s-a facut ordine. "Puteti pleca linistit in Iran", i-au spus.
Dimineata, la orele 7.00, comandantul Securitatii din Timisoara, Tinu, ii dadea generalului Macri, care era responsabil acolo din partea Securitatii, lista: sunt 42 de morti, 250-300 de raniti. Lista ajunge la Vlad si la Postelnicu. Afla si ministrul Apararii. Ceausescu ii cheama acasa si-i intreaba: "Care-i situatia? Ca aman vizita." Ei i-au zis ca-i liniste acum. Nici unul nu i-a spus ca sunt 42 de morti. Nici Coman, nici Balan, nici ceilalti. Atunci Ceausescu a plecat in Iran si a lasat-o la comanda pe Elena Ceausescu. Se inapoiaza pe 20 decembrie, seara. Ion Dinca si Tudor Postelnicu sunt chemati imediat de Nicolae Ceausescu la biroul sau de la CC, unde se gasea deja Elena Ceausescu. Ceausescu cere sa i se faca legatura telefonica la Timisoara cu Dascalescu, care era acolo impreuna cu Emil Bobu. Si-l intreaba: "Care este situatia?" Dascalescu ii spune: "Sunt 58 de morti!". "Pai cum, mai, 58 de morti? Ca mie tovarasii imi spun aici ca sunt 11 morti." Ceauseasca a intervenit, comentand ca Dascalescu nu trebuie sa se ia dupa zvonuri, ci sa se bazeze pe informatii, de la "forurile competente". Auzind ceva acolo, Dascalescu a replicat: "Tovarase Ceausescu, 40 de morti au fost deja incinerati". "Cum incinerati?" a intrebat Nicolae Ceausescu privind spre Tudor Postelnicu. Asta zice: "Tovarase Secretar General, erau vagabonzi, persoane neidentificate, s-a primit ordin - si a aratat cu barbia spre Elena Ceausescu - sa fie incinerate". Si-atunci el si-a dat seama ca la plecarea in Iran a fost mintit si de cei de la Timisoara, si de cei trei ministri de-aici. Ca ei aveau 43 de morti - care au ajuns 58 - si 300 de raniti si el statea la Teheran. Cand putea sa amane vizita in Iran, nu era nici o problema, nici o pierdere economica.
Mintit via Bucuresti-Teheran
Deci Elena Ceausescu si-a mintit sotul?
Va dati seama? Da! E clar ca Ceauseasca l-a mintit si in timpul convorbirilor lor telefonice pe cand era la Teheran. Ea a fost implicata direct si in hotararea de incinerare. Atunci, la CC, cand a aflat adevarul, Ceausescu s-a limitat sa spuna: "Bine, ne vedem mai tarziu, sa vedem ce avem de facut". A fost o greseala fundamentala a lui Ceausescu, de a o lasa pe sotia sa la carma tarii! Si mai ales in circumstantele date. N-am aflat si nici nu m-am interesat ce colaboratori si sfatuitori a avut Elena Ceausescu in zilele in care Ceausescu se afla la Teheran. Ar fi interesant de stiut, pentru a cunoaste gandirea si indicatiile sale din acea perioada si ce indicatii primea de la sotul ei de la Teheran. Oricum, ce se stie este ca se intrerupsesera orice alte legaturi dintre tara si Nicolae Ceausescu, cu exceptia dialogului dintre cei doi soti. Fostul ministru de Externe Ion Stoian care se gasea atunci la Teheran mi-a spus ca ministrul secretar de stat al MAE, domnul Duma, a primit ordin sa nu-i trimita nici o telegrama ministrului sau. Nu stiu nici daca Nicolae Ceausescu primea la Teheran rapoarte de la Securitate ori de la Ministerul Apararii Nationale.
Sa ne intoarcem putin la ziua de 17 decembrie. Sedinta CPEx.
A fost o sedinta cu adevarat memorabila. Am scris deja episodul in memoriile mele. A fost asa: Ceausescu a vrut sa-i demita pe Vlad, Milea si Postelnicu deoarece nu-i respectasera indicatiile date de el in cursul noptii de 16 spre 17 decembrie, in legatura cu tulburarile de la Timisoara. Gogu Radulescu si Constantin Dascalescu s-au ridicat si-au spus ca nu ar trebui luata masura aceasta. Ceausescu, nervos - dar cam juca teatru - a spus, trantind foile pe masa: "Atunci alegeti-va alt secretar general". Cu exceptia lui Niculescu-Mizil si a lui Gheorghe Pana, eu si inca o persoana ne-am ridicat de pe scaun si nu ne-am deplasat spre Ceausescu, intrand in joc si rugandu-l sa nu ramana secretar general. Era o smecherie de-a lui. Ignorand sau nesocotind structura de atunci a Cepex, unii ziaristi ori istorici scriu ca atunci partidul ar fi putut scapa de Ceausescu, aproband indemnul lui de a fi ales un alt secretar general. Este o ipoteza falsa, contrara realitatii. Modalitatea de alegere a lui nu-ti permitea acest lucru. Ceausescu construise minutios un sistem al dracului, betonat, de alegere a secretarului general, de la organizatiile de baza pana la Congres, care, practic, facea imposibila schimbarea lui, fara voia lui. Ceausescu, asa cum stiam toti cei care il cunosteam mai bine, nu concepea decat o varianta unica: sa moara cu puterea in brate. Stiam si se vedea pe el ca Ceausescu nu dormise in noaptea precedenta si nici la pranz in ziua sedintei. Devenise nervos, morocanos, nereceptiv chiar, si, daca nu dormea, devenea dur si brutal cu colaboratorii, insuportabil. In timpul sedintei, Elena dadea roata cu ochii sticlosi urmarind cu atentie comportamentul fiecarui membru Cepex. Atunci a desemnat-o pe Elena Ceausescu, impreuna cu Manea Manescu, vicepresedinte al Consiliului de Stat, sa coordoneze activitatea din tara: "Ei vor fi cei care vor organiza sedinte atunci cand va fi cazul si vor convoca Biroul Permanent al CPEx." De ce nu si de celalalt vicepresedinte al Consiliului de Stat, Gogu Radulescu? Pentru multi dintre noi, era clar de ce: cunosteam simpatiile si pozitile prosovietice ale lui Gogu Radulescu.
Oamenii rusilor au preluat puterea
Si ajungem la ziua de 21 decembrie. Din informatiile noastre "marea manifestare" din 21 a fost organizata de un membru al CPEx care nu a fost judecat si nu a facut inchisoare impreuna cu dvs, ceilalti membri ai Comitetului Politic. Este vorba de Barbu Petrescu, primarul de atunci al Capitalei, care a disparut ulterior. Care a fost rolul lui?
Barbu Petrescu era un idiot. I-am spus-o si lui si Ceausescu, dar cu alta ocazie. Elena era legata de el, prin frate. Nu stiu ce s-a intamplat cu el. Cuvantul de ordine al generalului Militaru, omul GRU, al rusilor, a fost - dupa ce a preluat puterea cu Iliescu - sa decapitam conducerea partidului si a statului. Sa fie arestati cu totii, inclusiv conducerea Securitatii. Aveau nevoie de controlul total. Si a inceput alt macel. In nebunia de atunci, nu stiu ce s-a intamplat. Eu m-am trezit in inchisoare. Stiti cui trebuie sa-i multumesc pentru asta. Este interesant si concludent ca Dascalescu si Gogu Radulescu ca si Ion Ursu, din dispozitia nu stiu cui, au fost scosi din procesul CPEx si n-au fost condamnati..
Au consemnat Victor RONCEA, Vladimir ALEXE
Comentarii:
roy |
|
De ce nu "Inalt Prea Sfintzia Ta"? |
|
Rollo |
|
Bina ca acum vorbeste dar cat era tatucul
Ileiscu la putere a tacut malc. |
|
logofatul
de taina |
|
deci nu avem cazu de o (ona) ticaloasa, ci
mai multi deci la plural. |
|
Paul
din Ohio |
|
Vorbesc de cei doi autori ai acestui
articol. |
|
cotrofelnitza |
|
La 2008-08-04 21:57:26, Rollo a scris: |
Stefan Andrei povesteste cine a ars, in 1989, cadavrele de la Timisoara (ASCULTATI INTERVIUL)
Fostul ministru de Externe al Romaniei socialiste, Stefan Andrei, revine cu noi declaratii bomba privind ultimele zile ale regimului Ceausescu. In secventa din ZIUA Online, veti afla cum a descoperit Nicolae Ceausescu, la intoarcerea din Iran, cati morti sunt la Timisoara si cine a fost responsabil de arderea cadavrelor. Amanuntele le veti putea cititi marti intr-un nou episod exploziv din interviul realizat cu Stefan Andrei. Fragmentele publicate in exclusivitate pentru ZIUA fac parte dintr-un documentar TV si o carte despre culisele diplomatiei romanesti, la 20 de ani de la caderea sistemului comunist, ambele realizate de editorii ZIUA Vladimir Alexe si Victor Roncea.
Stefan Andrei s-a nascut la 29 martie 1931, in satul Livezeni, comuna Podari, judetul Dolj. A absolvit liceul din Craiova, dupa care a intrat la Facultatea de Constructii Hidrotehnice, urmand si Institutul de Constructii Bucuresti. In facultate a lucrat ca redactor la sectia internationala a ziarului "Scanteia tineretului". S-a inscris in Partidul Comunist in 1957. Remarcat de Nicolae Ceausescu, incepand cu 1960 a ocupat functa de sef al Relatiilor Externe al UTM. In 1965 a devenit adjunctul bunicii lui Bogdan Olteanu, Gizela Wass, care era sefa Sectiei Externe la PCR, apoi prim adjunct si in 1972 a devenit secretar al CC cu problemele internationale. A fost numit in postul de ministru de Externe in 1978, ca succesor al lui George Macovescu, unde a ramas pana in 1985. Detronat de Elena Ceausescu avea sa fie numit presedinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activitatii Economice si Sociale, functie pe care a ocupat-o pana in 1987, cand a fost promovat in postul de viceprim-ministru al Guvernului. A detinut acest post pana in 1989. Pentru ca a facut parte din fostul regim comunist al lui Ceausescu, Stefan Andrei a fost arestat in 1990. A stat in inchisoare timp de doi ani si cinci luni, in ciuda faptului ca Parchetul nu a putut sustine acuzatia initiala a Frontului Salvarii Nationale condus de Ion Iliescu: "genocid" - uciderea a 60.000 de romani la "revolutie" - si subminarea economiei nationale. Este casatorit cu actrita Violeta Andrei.
D.E.
Comentarii:
LENIO |
Istoria se intregeste si cu ...picanterii !Unele sunt dureroase,dar acceptate... |
La lectiile de istorie pe care le-am primit
ca elev,de la profesori...loiali adevarului, |
|
Tapus
Constantin |
|
Acest sfatuitor de taina al tov. nicolaie
ceasca este un mare mincinos si ma mir cum presa ii mai da atentie . O mare
responsabilitate are acest individ si pentru multele decizii gresite loate de
ceausescu la sugestia acestui slugoi comunist care ar trebui sa-si vada de
pensia de peste 40 milioane lei |
|
paun
costel |
|
macar de am avea un om de calibrul lui in guvernele actuale .romanul e prost din fire. la rusi a venit un fost securist - putin- si a pus russia pe picioare . salariul mediu la rusi fiind de 900 de euro. prostovanilor care credeti ca viata se bazeaza pe etichete , nu haina face omul. la noi dupa revolutie au condus tara oameni cu 7 facultati si 5 limbi straine si au pus romania pe butuci . obraznicul si mascariciul de basescu ce poate mai mult decit misto de tariceanu si sa-i linga in fund pe americani. |
|
Romica |
|
La 2008-08-04 21:44:06, Tapus Constantin a
scris: |