Cotidianul  Arte & Popcult

Marti, 24 iunie 2008

 

H.-R. Patapievici: “Personal, mă consider ca făcând parte dintr-o generaţie paşoptistă”

Alina Purcaru

 

Preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, va conduce, din 2010, reţeaua institutelor culturale europene, EUNIC. Totodată, miercuri va primi la Ambasada Franţei titlul de Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres. Cu această ocazie, H.-R. Patapievici a vorbit pentru cotidianul.ro despre modul în care această numire arată o nouă vizibilitate pentru România, despre culisele organizaţionale ale EUNIC şi despre a şasea generaţie paşoptistă din care face parte.

http://www.cotidianul.ro/images/gallery_left.gif

Horia-Roman Patapievici

24 Iun 2008 Horia-Roman Patapievici

http://www.cotidianul.ro/images/gallery_right.gif

http://www.cotidianul.ro/images/gallery_left.gif

http://www.cotidianul.ro/images/gallery_right.gif

http://www.cotidianul.ro/images/gallery_left.gif

http://www.cotidianul.ro/images/gallery_right.gif

 

Horia-Roman Patapievici

Ce atribuţii şi îndatoriri veţi avea în această funcţie?

Conducerea EUNIC este formată dintr-un preşedinte şi doi vicepreşedinţi. Primul vicepreşedinte e pregătit să preia preşedinţia în anul următor, iar cel de al doilea în doi ani. Suprapunerea mandatelor asigură memoria instituţională a unei structuri flexibile, care refuză să se formalizeze până la capăt şi care, în acelaşi timp, doreşte să funcţioneze cu rigoare instituţională. Modul de funcţionare este, deocamdată, colegial, adică implică asumarea comună a tuturor sarcinilor.


Propunerea mea, pentru şedinţa conducerii din această toamnă, este împărţirea sarcinilor între vicepreşedinţi, după principalele direcţii de acţiune ale EUNIC.

EUNIC este o structură în formare, care are vocaţia de a deveni vocea culturală a Europei unite în lume şi reprezentantul instituţional pe lângă organismele Uniunii Europene al intereselor tuturor organizaţiilor culturale de nivel naţional din Europa. Până la sfârşitul anului, responsabilitatea vicepreşedinţilor este, împreună, extinderea reţelelor locale, derularea proiectelor deja angajate (cu bani europeni), aprobarea strategiei de reprezentare a EUNIC în alte zone ale lumii (China, India, Africa de Sud), pregătirea întâlnirii de la Beijing din noiembrie.


Cum credeţi că veţi reuşi să împăcaţi sarcinile administrative cu programul dvs. personal? Merită să vă sacrificaţi din timpul în care aţi putea scrie cărţi, pentru sarcini administrative?

Când, în ianuarie 2005, am acceptat provocarea de a face din ICR o instituţie de importanţă europeană, eficientă pentru promovarea artiştilor români şi respectabilă pentru partenerii străini, am asumat să fac un serviciu public, de interes comun, în detrimentul propriilor mele cărţi. Nu s-a schimbat nimic în acest angajament, cu excepţia multiplicării sarcinilor imperative. Personal, mă consider ca făcând parte dintr-o generaţie paşoptistă, a şasea, cred: am asumat acest serviciu public, îl voi duce, dacă voi putea, la capăt.


Ce greutate credeţi că are, pentru mediul cultural românesc, această numire?
Dacă este vorba de avantajele de promovare, întrucât ICR cu asta se ocupă, o mai bună vizibilitate a ICR-ului implică o mai bună capacitate de promovare a produselor mediului cultural românesc. Pe de altă parte, EUNIC încurajează proiectele comune - actorii de pe piaţa culturală românească sunt încurajaţi să se asocieze cu partenerii activi pe alte pieţe culturale, în proiecte comune, cu finanţare europeană. Un efect posibil al acestei numiri este îndemnul de repoziţionare a actorilor culturali din România pe o piaţă din ce în ce mai globală, cu exigenţe din ce în ce mai internaţionale.


V-a surprins decizia colegilor din EUNIC?

Nu. De când ICR a aderat la EUNIC în iunie 2007 şi a început să iniţieze, prin cele 16 institute de care dispune în străinătate, reţele locale de tip EUNIC-cluster, fostul preşedinte EUNIC, ambasadorul Brix, m-a întrebat dacă doresc să mă implic mai mult, la nivel de conducere, în creşterea şi consolidarea EUNIC.


Vă oferă această numire pârghii noi pentru a face cultura română mai vizibilă?

Numeroase. În sine, faptul că EUNIC a oferit preşedinţia ICR reflectă o nouă vizibilitate pentru România. Am devenit, în mai puţin de trei ani, un interlocutor pentru cele mai mari institute culturale din Europa: este o confirmare internaţională a actualei echipe care, din 2005, conduce ICR.

 

Comentarii

 

1

Kor 25-Iun-2008 07:59

succes

Tot respectul meu domnului Patapievici si succes in misiunea sa la EUNIC.

Domnul Patapievici face parte intr-adevar dintr-o generatie pasoptista alaturi de Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Lucian Boia...

2

Camelian Propinatiu 25-Iun-2008 14:04

Excitate de gangbangul neopasoptist

Excitate de gangbangul neopasoptist si postmodern patimit de Romania Revolutionara a lui Rosenthal in ceceu, relatat cu geniu inaripat in Orbitorul dlui Cartarescu, stafiile pasoptistilor privesc cu interes la mega-intelectualii romani si cat s-au inaltat ei deasupra Gloatei ignare, care a votat antibasescian, fiind irezistibile feromonic si oximoronic atat duiosia excrementiala a duplexului Cantarea Romaniei – Politice, cat si parfumul de mit-dezmit emanat la impreunarea patriotismului lui Balcescu cu boiaua postistorică a dlui Boia.

3

alexandra.p 25-Iun-2008 14:15

domnule Propinatiu

Cei ca dumneavoastra n-ar recunoaste in veci un succes al unui conational, nici macar atunci cand este obtinut in strainatate si aduce servicii Romaniei; se pare ca e foarte greu de depasit conditia de cartita; iar textul prin care v-ati exprimat aceasta conditie e jalnic (greoi, desuet, plictisitor)

4

evanescentul 25-Iun-2008 14:27

Pata isi ia si el tainul pentru

ajutorul total dezinteresat in provovarea drepturilor homosexualilor. Probabil sefii de la EUNUC nu sunt straini de aceasta orientare sexuala! Altfel nu l-ar fi recompensat atat de prompt pentru "contributia absolut exceptionala" la promovarea homosexualitatii. Hahahaha!!!


"Institutul ICR promoveaza homosexualitatea


Institutul Cultural Roman (ICR) Stockholm este laureatul premiului Bifrost 2007, decernat de Organizatia Nordica a Agentilor Culturali LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender), pentru "contributii exceptionale" la consolidarea relatiei dintre comunitatea heterosexuala si cea homosexuala, informeaza Mediafax. Potrivit ICR Stockholm, premiul a fost acordat ca recunoastere a eforturilor institutului pentru "incurajarea si sprijinirea comunicarii intre comunitatea LGBT din Romania si cea din Suedia, vizibile in special in proiectul sau de colaborare cu Festivalul Moonbow din cadrul Stockholm Pride 2007". Cu acea ocazie, ICR Stockholm i-a avut ca invitati pe Florentina Ionescu, vicepresedinte Accept Romania, si Octav Popescu, organizatorul Bucharest GayFest, care au participat la o serie de evenimente din cadrul festivalului. Motivatia juriului a fost aceea ca ICR Stockholm "confirma ca un institut cultural strain are atat rolul de a sustine contributiile pe plan cultural si existenta tuturor cetatenilor "inclusiv a celor apartinand comunitatii LGBT" cat si pe acela de a crea legaturi trainice intre natiuni, dincolo de granitele culturale, geografice sau de gen".


Bravo domnule Pata, abia astept urmatoarele miscari. Oare ce o sa va mai baseasca mintea!? Poate o lege pentru discriminarea pozitiva a LGBT-ilor? Poate acest criteriu va fi introdus in viitor la ocuparea functiilor publice din Radio si Televiziune? Prietenii stiu de ce! Hahahaha!!!

5

Camelian Propinatiu 25-Iun-2008 14:44

Voi ce stati in adormire

A fi in iunie 2008 pasoptist in RO inseamna a epata occidentalul descinzand la Palermo din avioneta vreunui plutocrat, cu valize de lux Luis Vuitton, promovate pe seama pompierilor din Dealul Spirii, a caror Victorie cu trambita, adica un monument de EROI ROMANI, poate fi exploatat comercial fara a scandaliza Autoelita, dat fiind minimalismul moral al postmodernitatii nerecunoscator fata de eroi si nerecunoscator chiar al conceptului de geniu, de unde si vorba catre calul de tractiune nu de curse a omului din popor ca Clasa intelectuala nu e mai breaza decat clasa politica.

6

mosh Califar 27-Iun-2008 07:55

Ilie Rogojeanu, deontolog shef

Noi succesuri intelighentule dar mai bine roaga-l pe Zeus sa te trimita undeva unde-i cald, bine , bautura si femei. Ai sarutat augustul dos destul