Transilvania Expres - 2006.jpg

Vineri, 8 august 2008

 

STIMATII ASCULTATORI

Alexandru Ganea

"Va rugam ca, in virtutea legislatiei privind liberul acces la informatii de interes public si transparenta decizionala, sa ne comunicati cate interceptari de convorbiri telefonice a efectuat Serviciul dvs.pana in prezent si daca a existat de fiecare data mandat de la judecator". Daca lucrati in presa, reprezentati vreun ONG sau ocupati, chiar, un loc in Parlament si adresati in scris o asemenea cerere catre Serviciul de Informatii Externe, aveti 99,99% ghinion sa primiti raspunsul-standard: "Informatiile din domeniul apararii nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac parte din categoria informatiilor clasificate conform legii, se excepteaza de la liberul acces al cetatenilor". Adica este "clasificata" pana si o statistica foarte simpla, care nu cuprinde nume, numere de telefon, adrese etc., ci doar un total sau doua (adica X cazuri si x sau y cu mandat). De ce? Pai, poate din cauza ca in Romania singura autoritate in domeniul interceptarilor de convorbiri telefonice este SRI! Ceva "baza" are, totusi, si SIE, anume o hotarare adoptata pe sest, inca din 2004, de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, care autoriza acest Serviciu sa desfasoare actiuni de culegere a informatiilor "din surse care actioneaza in spectrul electromagnetic". Fireste, despre hotararea asta n-au stiut pana de curand decat cativa "oameni de bine", din moment ce, inca de la adoptare, a fost clasificata "Strict secret". De-aia isi si permite SIE sa dea cu tifla comunicand - cand catadicseste s-o faca - faptul ca "in privinta interceptarilor comunicatiilor, se respecta cu strictete cadrul legal care reglementeaza aceasta masura". Zau? Inclusiv obligativitatea de a obtine un mandat de la judecator, in termenul legal si cu motivatie solida? Si se respecta inclusiv practica democratica potrivit careia cei carora li s-au ascultat degeaba telefoanele sunt anuntati ulterior ca au facut "obiectul" interceptarii?

Ce cauta, totusi, Serviciul de Informatii EXTERNE sa intercepteze comunicatii in INTERIORUL Romaniei? Pai, raspunsul oferit cu deosebita parcimonie din zona SIE a fost ca interceptarile astea vizeaza numai si numai amenintarile sau posibilele amenintari din exterior spre interior, la adresa tarii nostre, culegerea de informatii "cu relevanta pentru securitatea nationala", in conformitate cu misiunea pe care, cam bombastic, si-o asuma inclusiv pe site-ul oficial al institutiei: "Activitatea noastra incepe acolo unde ceilalti nu mai pot inainta. Suntem pregatiti de orice sacrificiu pentru a ne atinge obiectivele". Sigur ca da, si noi trebuie sa-i credem pe cuvant pe cei de la SIE, ca n-avem incotro...

Fireste, nu e vorba despre pretentia absurda de-a se face publice lucruri care trebuie sa ramana secrete, fiindca asa e peste tot in lume: un serviciu secret are, pe buna dreptate, multe secrete. Dar nu este o coincidenta cam stranie aceea ca singura data cand un sef al SIE a recunoscut ca acest Serviciu intercepteaza comunicatiile s-a starnit un scandal care a dus la demisia fortata a acelui sef?

Si inca ceva: n-avem, oare, cam multi stimati ascultatori care mor de curiozitate sa afle ce vorbim? Ba, de la SRI, ba de la SIE, ba chiar din "structuri specializate" ale altor institutii - din cate s-au mai strecurat informatii prin presa, de-a lungul vremii (ca de confirmari nici vorba, sunt strict secrete). Si avem vreo garantie ca stimatii acestia ascultatori nu trag cu urechea si la chestii care nu privesc siguranta nationala, ci, sa zicem, afaceri, chestiuni de familie s.a.m.d.? Si putem fi absolut convinsi ca nu se gasesc unii dintre ascultatori sau din sefii lor care sa nu incerce sa traga un ce profit din informatiile astea? Poate daca ne dau cuvantul lor... Hei, nu va repeziti, ca am glumit!