http://www.impactnews.ro/img/logo2.gif

Sambata, 6 decembrie.2008

 

Costantin Ticu Dumitrescu a încetat din viaţă

Agerpres http://www.impactnews.ro/index.php?section=Objects&action=ShowImg&ObjectId=4276

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), Constantin-Ticu Dumitrescu, membru al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a murit vineri, după o lungă suferinţă.


Trupul neînsufleţit al marelui dispărut va fi depus vineri, la ora 15, în holul Ministerului de Interne din Piaţa Revoluţiei, unde va rămâne până duminică dimineaţă, pentru ca toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat să-i poată aduce un ultim omagiu.


Duminică dimineaţă, cortegiul funerar va pleca spre satul Făinari, comuna Gherghiţa, judeţul Prahova, locul natal al lui Ticu Dumitrescu, unde va fi oficiată slujba de înmormântare, după care trupul neînsufleţit va fi înhumat în cimitirul din localitate.


Ticu Dumitrescu (numele sub care este cunoscut Constantin Dumitrescu) s-a născut la 27 mai 1928, în comuna Făinari, judeţul Prahova, în familia unor învăţători. Tatăl său, membru al Partidului Naţional Ţărănesc, a fost exclus din învăţământ, pe motive politice, urmărit şi arestat.


Sub învinuirea de activitate anticomunistă, Ticu Dumitrescu a fost urmărit şi arestat, la rândul său, în mai multe rânduri, de Siguranţa şi Jandarmeria comunistă, pe când era elev al Liceului 'Sfinţii Petru şi Pavel' din Ploieşti, fiind colaborator apropiat al profesorului Virgil Şerbănescu, liderul Partidului Ţărănesc pe judeţul Prahova.


A fost eliminat din Facultatea de Drept sub aceeaşi învinuire şi arestat (1945-1948). După eliberare, la cererea sa de a continua studiile universitare, Ministerul Învăţământului, într-o comunicare oficială, îi respinge solicitarea, motivând că 'se menţine eliminarea din toate universităţile din ţară pentru activitate antidemocrată'. A fost membru al Tineretului Naţional Ţărănesc (1945).


Neputând continua studiile universitare, s-a refugiat în sectorul construcţiilor. Îndeplineşte tot felul de activităţi - muncitor, tehnician, şef de brigadă, şef de şantier - pe şantiere de construcţii forestiere în Munţii Cerna, Bucegi şi zona Vrancea.


În anul 1949 a fost arestat din nou şi condamnat la 23 de ani închisoare. A fost deţinut sau cu domiciliu obligatoriu până în 1964.


A avut două procese politice ale căror sentinţe au însumat 27 de ani de condamnare la muncă silnică pentru crima de 'uneltire împotriva statului'.


A fost fondator şi apoi preşedinte ales al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) din 1990.


Preşedinte al Uniunii Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici Anticomunişti. Membru fondator al Alianţei Civice.


Membru al CPUN, reprezentând Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici (9 februarie - 11 mai 1990).


Membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, până în octombrie 1997, când s-a retras din partid şi a devenit senator independent.


Senator de Bucureşti, ales la 27 septembrie 1992, apoi în legislatura 1996-2000, pe lista CDR, din partea PNŢCD. Preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor şi petiţii a Senatului.


Ca parlamentar a iniţiat o serie de legi, dintre care amintim: Legea deconspirării Securităţii (Legea Ticu), Legea lustraţiei, Legea anulării condamnărilor politice din perioada comunistă (proiectul de lege a fost propus în august 2007), Decret Lege 118 din 30 martie 1990, republicat în M.O. 118 din 18 martie 1998 (privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri).


După 2003 s-a retras din activitatea politică. A fost membru al CNSAS. La 27 mai, anul acesta, Constantin Ticu Dumitrescu şi-a lansat primul volum al cărţii 'Mărturie şi document', cuprinzând file de istorie a gulagului românesc.