TurdaNews net.jpg

Miercuri, 10 Decembrie 2008

 

Dănuţ Zăhan a fost informator al Securităţii!

Dezvăluiri  

Scris de Gelu FLOREA

Turdeanul Ioan Dănuţ Zăhan a fost colaborator al Securităţii. Cel puţin, asta reiese din documentele care există la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). De altfel, pentru stabilirea calităţii de informator, CNSAS l-a acţionat în instanţă pe Dănuţ Zăhan, în Dosarul 31.394/2008 de la Tribunalul Bucureşti, care l-a transferat la Curtea de Apel Bucureşti, în urma şedinţei din 5 decembrie 2008.

Dănuţ Zăhan a fost recrutat în 19 octombrie 1982, pe vremea când era profesor de Fizică la Liceul Industrial nr. 3 din Turda Nouă (actualul Colegiu Tehnic), El a colaborat cu organele Securităţii în perioada 1982-1984, semnându-şi notele informative cu numele conspirativ "Simion". Recrutarea lui Dănuţ Zăhan s-a decis după ce organele Securităţii au ajuns la concluzia că "nu dispun de o reţea suficientă în mediul cadrelor didactice şi a personalului tehnico-administrativ pentru cunoaşterea în mod corespunzător a problemelor de interes muncii noastre".

 

Recrutarea lui Dănuţ Zăhan s-a făcut la scurt tiimp după primele contacte stabilite pentru recrutarea sa. "Constatând că a dat dovadă de sinceritate şi ataşament faţă de organul de Securitate, i s-a pus problema colaborării în mod organizat cu noi pentru descoperirea elementelor pretabile la acţiuni ostile securităţii statului şi politicii partidului, propunere acceptată cu plăcere de candidat, care a ţinut să sublinieze că face tot ce-i cerem, însă numai probleme serioase, nu orice bârfă sau mărunţiş", se precizează în Raportul privind recrutarea ca informator a lui Dănuţ Zăhan, întocmit de mr. Butură Ioan şi aprobat de col. Ţicudean Beniamin.

 

Dănuţ Zăhan este unul din liderii grupării de revoluţionari condusă de Vasile Sălăgean şi a fost acuzat de către cealaltă grupare, condusă de Marian Popescu, că a fost colaborator al Securităţii, însă a negat de fiecare dată. Dănuţ Zăhan şi Vasile Sălăgean au fost acuzaţi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda că au preluat conducerea asociaţiei printr-un fals. Falsul a fost pus în practică cu ajutorul judecătorului Alin Doica, de la Judecătoria Turda, care a interpretat termenul de "realegere" (n.r. care înseamnă alegerea conducerii existente în acel moment) cu cel de "schimbare" (n.r. care înseamnă schimbarea fostei conduceri).

 

Conform legislaţiei în vigoare, Dănuţ Zăhan va putea fi declarat colaborator al Securităţii numai după ce instanţa se va pronunţa definitiv în acest caz, deoarece CNSAS nu mai are voie să dea verdicte în ceea ce priveşte colaborarea/necolaborarea cu organele de Securitate.

 

Însă, deconspirarea lui Dănuţ Zăhan va ridica numeroase semne de întrebare. Asta pentru că Dănuţ Zăhan, în calitate de revoluţionar, a beneficiat de-a lungul anilor de mai multe facilităţi: a primit teren în concesiune, a primit un teren în cartierul Primăverii (care acum valorează câteva sute de milioane de lei vechi) etc. Conform statutului asociaţiei de revoluţionari, nu este permis membrilor să fi fost informatori ai Securităţii. În acest caz, rezultă că Dănuţ Zăhan a primit statutul de revoluţionar printr-un fals, ascunzând trecutul său de colaborator al fostelor organe de Securitate. Astfel, se ridică întrebarea: cine se va autosesiza pentru recuperarea prejudiciilor create? O astfel de faptă poate intra sub incidenţa legii penale.

 

Dănuţ Zăhan nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere, însă vom face demersuri pentru a obţine un punct de vedere şi din partea sa.