Miercuri, 22 Octombrie 2008
Muncitorii braşoveni au fost incluşi în Legea revoluţionarilor
Participanţii la revolta muncitorească de la Braşov, din anul 1987, au fost incluşi explicit în „Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989“ Certificatele de revoluţionari oferă titularilor anumite drepturi materiale, printre care rente viagere lunare, terenuri pentru construcţii, gratuităţi la transportul în comun şi la tratament medical
Plenul Senatului a aprobat, ieri, un proiect de lege, prin care participanţii la revolta muncitorească de la Braşov, din anul 1987, sunt incluşi explicit în Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989. În acest sens, senatorii au adoptat raportul Comisiei juridice a Senatului, care cuprinde un amendament ce prevede ca Legea 341/2004 să se numească „Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987“. Iniţiat de deputatul pentru minorităţi Niculae Mircovici, proiectul de lege 498/2008 pentru completarea Legii 341/2008, a primit, în ansamblul său, 44 de voturi „pentru“ şi o abţinere.
Rente viagere lunare, terenuri pentru construcţii
Potrivit legii, noile certificate de revoluţionari oferă titularilor anumite drepturi materiale, printre care rente viagere lunare, terenuri pentru construcţii, gratuităţi la transportul în comun şi la tratament medical. Modificările legislative, care ar urma să fie operate dacă proiectul va fi promulgat, vizează înfiinţarea unei comisii pentru verificarea autenticităţii documentelor aflate în dosarele pentru preschimbarea certificatelor de revoluţionar eliberate în baza primului act normativ destinat revoluţionarilor, Legea 42/1990. Potrivit modificărilor votate de senatori, comisia tehnică trebuie formată din 3 reprezentanţi ai Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din decembrie 1989, un procuror, reprezentant al Ministerului Public şi un ofiţer superior de poliţie. De asemenea, modificările stabilesc că persoanele nemulţumite de soluţiile date de comisia tehnică au posibilitatea să se adreseze instanţelor de contencios administrativ. Propunerea legislativă a fost susţinută de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR). Noile certificate de revoluţionari oferă titularilor anumite drepturi materiale, printre care rente viagere lunare, terenuri pentru construcţii, gratuităţi la transportul în comun şi la tratament medical. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat şi de Camera Deputaţilor.