www.ziarulfaclia.ro/Revolutionar-turdean-banuit-de-colaborare-cu-Securitatea+20370
Miercuri, 17 Decembrie 2008
Revolutionar turdean, banuit de colaborare cu Securitatea
Apele se tulbura iarasi in comunitatea revolutionarilor turdeni. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a trimis Asociatiei Luptatorilor din 22 Decembrie 1989 Turda, o copie a dosarului de colaborare cu Securitatea, a lui Ioan Danut Zahan, secretar al Asociatiei Luptatorilor din 22 Decembrie 1989 Turda, in factiunea „Vasile Salagean" a acestei organizatii. Dosarul lui Zahan a fost cerut de cealalta „aripa" a asociatiei revolutionarilor turdeni, care il recunoaste ca presedinte pe Marian Popescu.
Potrivit notei de constatare, inaintata de CNSAS la inceputul lunii decembrie, presedintelui asociatiei revolutionarilor turdeni, Marian Popescu, rezulta ca Ioan Danut Zahan a colaborat cu Serviciul de Securitate Turda, in perioada 1982 – 1984. Zahan avea sarcina de a furniza Securitatii informatii despre profesorii si elevii de la Liceul Industrial de chimie nr. 3 Turda, unde lucra in calitate de profesor de fizica. Ioan Danut Zahan a primit numele conspirativ de colaborator „Simion".
Potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 24, din 2008, privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, CNSAS a trimis nota despre Ioan Danut Zahan sectiei a IX – a, de Contencios Administrativ si Fiscal, a Tribunalului Bucuresti, care urmeaza sa decida daca Zahan a facut sau nu politie politica. Hotarirea judecatoreasca irevocabila se va publica in partea a II-a a Monitorului Romaniei.
Ioan Danut Zahan spune ca, intr-adevar, in toamna anului 1982, Securitatea l-a luat la intrebari, cerindu-i informatii despre un elev de-al sau, banuit ca facea parte dintr-o organizatie iredentista maghiara, ce complota impotriva statului roman. „Un securist mi-a cerut o nota informativa scrisa despre acel elev. Am refuzat sa dau curs solicitarii securistului. Acesta a facut presiuni asupra mea, pentru a semna un angajament de colaborare cu Securitatea. Am redactat si semnat documentul solicitat de securist, in cancelaria liceului. Nu am fost chemat niciodata la sediul Securitatii din Turda", precizeaza Ioan Danut Zahan. In dosarul pe a carui coperta sta scris numele conspirativ „Simion", primit de Zahan de la CNSAS, se afla si angajamentul de colaborare semnat de acesta in luna octombrie 1982. In document scrie: „ma angajez sa sprijin organele de Securitate, in mod permanent si secret, pentru depistarea elementelor care, prin conduita si comportamentul lor, aduc atingere politicii si securitatii statului." Ioan Danut Zahan a precizat ca, prin angajamentul pe care l-a semnat pentru Securitate, nu a cauzat prejudicii nimanui si nu a contribuit, in vreun fel, la stirbirea libertatilor sau drepturilor vreunei persoane.
Dosarul intocmit de Securitate cuprinde doua parti. In cazul lui Ioan Danut Zahan, prima parte, numita dosar personal al colaboratorului, contine 19 file, iar cea de-a doua parte, mapa anexa, in care sint indosariate notele informative ale colaboratorului, are trei file. In mapa anexa securistii au indosariat, pe linga angajamentul de colaborare, semnat de Zahan si doua note informative redactate de „Simion." In prima, datata 18 octombrie 1982, Zahan informa Securitatea despre faptul ca a participat la turneele din strainatate ale Ansamblului folcloric „Mugurelul" din Cluj-Napoca. Apoi, „Simion" a marturisit securistilor ca, in timpul unui turneu pe care ansamblul „Mugurelul" l-a intreprins in Italia, a intrat in contact cu niste localnici, deoarece membrii ansamblului au fost cazati la familii din orasul in care acesta a sustinut spectacole. In luna aprilie 1982, familia care l-a gazduit pe Zahan in timpul turneului din Italia i-a intors vizita acestuia, mai scria „Simion" in prima nota informativa inaintata Securitatii. Zahan a mai raportat ca legaturile sale cu italienii au constat in schimbul de ilustrate si obtinerea unui abonament la o revista de specialitate.
In a doua nota informativa, cea de-a treia si ultima piesa din mapa anexa a dosarului, Zahan informa Securitatea, in luna februarie a anului 1984, ca s-a transferat de la Liceul industrial nr. 3 Turda la Casa Pionierilor din Cluj-Napoca. In acelasi an 1984, in iulie, Ioan Danut Zahan a plecat in Franta, cu ansamblul „Mugurelul", iar printr-o nota din 20 noiembrie, ofiterul de la Serviciul de Securitate din Cluj-Napoca, care trebuia sa mentina legatura cu „Simion", solicita colegilor sai din Turda sa analizeze utilitatea pastrarii lui Zahan in reteaua colaboratorilor. O saptamina mai tirziu, in 27 noiembrie 1984, Securitatea a dispus incetarea legaturii cu Ioan Danut Zahan, deoarece acesta, la Casa Pionierilor din Cluj-Napoca, unde lucra, petrecea foarte mult timp izolat in laboratorul de electrotehnica si nu putea oferi informatii despre colegii sai, deoarece contactele cu acestia devenisera extrem de rare.
In dosarul personal, intocmit de Securitate pe numele Ioan Danut Zahan, alias „Simion", exista citeva note informative cu privire la relatiile si comportamentul acestuia. Zahan a intrat in vizorul „baietilor cu ochi albastri" inaintea contactarii sale in vederea unei colaborari. In mai si iunie 1982, dar si in aprilie si iunie 1983, alti informatori raportau Securitatii despre intilnirile lui Zahan cu cetateni straini, respectiv italieni. Din unele afirmatii facute de Zahan in asemenea ocazii, cind acesta spunea, de fata cu strainii, ca „in tara noastra este rau si nu se gaseste nimica de mincare", sau din discutiile in care isi exprima regretul de a nu fi ramas „dincolo", cu ocazia turneelor ansamblului „Mugurelul" in strainatate, Securitatea a ajuns la concluzia ca italienii cu care se intilnea subiectul notelor informative incercau sa racoleze cetateni romani, pentru a-i duce in Vest, iar Zahan intrase in aceasta combinatie.
Cauza ce priveste stabilirea sau infirmarea statutului de colaborator al politiei politice, a lui Ioan Danut Zahan, aflata pe rolul Sectiei a IX – a, de Contencios Administrativ si Fiscal al Tribunalului Bucuresti, se va judeca in luna ianuarie 2009. La Judecatoria Turda se afla pe rol o cauza a carei limpezire va stabili cine conduce, de drept, Asociatia Luptatorilor din 22 Decembrie 1989 Turda. Deocamdata, atit Marian Popescu, cit si Vasile Salagean se considera, cu mai mult sau mai putin temei, presedinti ai acestei asociatii, scindata, inca din 1997, din cauza unor disensiuni interne. In ceea ce il priveste pe Ioan Danut Zahan, care detine functia de secretar al asociatiei, in varianta cu Vasile Salagean presedinte, certificatul sau de revolutionar nu a fost inca preschimbat, potrivit prevederilor Legii 391 din 2004.
Emil HALASTUAN