Nr. 4390 de sambata, 15 noiembrie 2008

 

Scandal la Criminalistica

Directorul adjunct al Institutului National de Expertize Criminalistice a demisionat ca protest la "imixtiuni politice" * Catalin Grigoras acuza monopolul de stat instituit prin Ministerul Justitiei si SRI

Catalin Grigoras, directorul adjunct al Institutului National de Expertize Criminalistice (singurul expert in inregistrari audio-video din Romania) si-a depus, marti, demisia din functia detinuta. Catalin Grigoras si-a motivat demisia inaintata ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, pe faptul ca nu este lasat sa reformeze domeniul expertilor criminalisti de catre secretarul de stat Sorin Stanescu, din Ministerul Justitiei.

In cererea de demisie, Grigoras arata, printre altele, ca secretarul de stat Sorin Stanescu i-a respins demersurile de autorizare a unor experti criminalisti independenti (privati), si i-a blocat initiativa de a organiza la Bucuresti, fara cheltuieli bugetare, un trainig international pe domeniul "forensic science" (stiinte pentru aflarea adevarului despre probele din cauzele judiciare si extrajudiciare). Gesturile de impotrivire ale secretarului de stat au fost catalogate drept "o dovada a imixtiunii politicului in activitatea de forensic science". Grigoras a subliniat ca "perpetuarea sistemului actual de expertize criminalistice nu serveste intereselor organelor judiciare si partilor, riscurile unor noi sanctionari ale Romaniei de catre CEDO fiind majore". In ultima perioada, intre directorul adjunct al INEC, Catalin Grigoras, si secretarul de stat Sorin Stanescu a existat un schimb de memorii si adrese pe tema necesitatii modificarii legislatiei pentru a se permite autorizarea unor experti independenti, cu precadere in materia inregistrarilor audio-video. Grigoras a solicitat Ministerului Justitiei, ca in calitate de initiator de legi, sa modifice si sa completeze legislatia actuala, astfel incat sa se permita autorizarea unor experti independenti (privati) pentru a se pune capat "scolii sovietice de criminalistica implementata in Romania".

Monopol pe expertize

Inca din perioada comunista, exista un monopol al statului in anumite domenii de expertize criminalistice. Cu precadere cele care sunt, de regula, apanajul serviciilor secrete. Daca o persoana cercetata intr-un proces penal doreste, spre exemplu, sa expertizeze o inregistrare audio-video care sta la baza acuzarii sale, pentru a demonstra ca nu este autentica si originala, el nu are nicio optiune care sa-i garanteze o expertiza obiectiva si independenta (privata). Aceasta intrucat singurul expert in domeniu este Catalin Grigoras (care este angajat al statului, INEC aflandu-se in subordinea Ministerului Justitiei). Si mai exista cativa specialisti la nivelul SRI si Institutului de Criminalistica din Inspectoratul General al Politiei Romane, care sunt, de asemenea, reprezentanti ai statului. In situatia in care cineva ar dori sa faca o contraex­pertiza, pentru a demonstra ca expertii si specialistii statului au executat o comanda, sau au gresit, nu exista cine sa o faca. In plus, se incalca principiul juridic al egalitatii armelor in conditiile in care statul te acuza (prin procurori), tot statul expertizeaza o inregistrare care sta la baza acuzarii tale (prin expertul statului), iar daca vrei sa produci o proba in favoarea ta, cu care sa combati acuzarea, constati ca nu ai cu cine din afara statului.

Altfel decat in UE

In toate statele UE exista birouri de experti independenti (privati). Acestia, pe langa faptul ca prezinta garantii de independenta fata de stat, au marele avantaj, ca atunci cand sunt desemnati de instante sa expertizeze o proba, ei pot sa-i controleze pe angajatii statului. Inclusiv pe cei ai parchetului, politiei si serviciilor secrete, daca si-au facut corect treaba.

Secretele serviciilor secrete

Anul trecut, in cauza "Dumitru Popescu vs. Romania", CEDO de la Strasbourg a condamnat statul roman pentru incalcarea dreptului

la un proces echitabil, considerand ca este anormal ca SRI sa faca inregistrari si apoi tot el sa le "expertizeze".

In situatia in care s-ar autoriza experti privati independenti pe voce si vorbire, odata desemnati de instanta sa realizeze o expertiza, ei ar avea acces direct inclusiv la serverele SRI, prin care se realizeaza azi toate interceptarile telefonice cu mandat, si ar putea verifica cate ore, minute s-a inregistrat, de ce la dosar sunt doar cateva minute de inregistrare, fata de cateva ore cate s-au realizat in realitate etc. S-ar putea verifica daca minutele de inregistari din serverele companiilor de telefonie sunt in concordanta cu minutele inregistrarilor din serverele SRI, folosite ca proba. E de la sine inteles ca serviciile secrete nu vor dori niciodata sa fie verificate, de cineva din afara lor, daca respecta intocmai bunele practici necesare realizarii unei interceptari corecte. Pe de alta parte, nici celelalte institutii care sunt autorizate sa faca interceptari (DNA, DGIPI, DGA, MApN si altele) si care folosesc pentru aceste activitati serverele SRI, nu doresc sa fie verificate de experti independenti. Aceasta este poate singura explicatie pentru care Romania, desi a devenit de la 1 ianuarie 2007 membra a UE, nu a creat experti independenti in anumite domenii, in principal pe voce si vorbire. Dupa cum ZIUA a mai dezvaluit, sistemul national de interceptari din Romania este anacronic, intrucat este apanajul SRI, la ale caror servere sunt conectate pe de o parte toate institutiile statului abilitate sa faca interceptari, iar de cealalta parte toate companiile de telefonie fixa si mobila, inclusiv cele care asigura servicii de telefonie si transmitere de date prin Internet. Rezulta ca SRI, prin serverele sale, poate controla interceptarile oricarui alt serviciu secret si parchet, iar sefii SRI, care aproba accesul la servere, sunt singurii oameni din Romania care nu pot fi ascultati cu mandat fara a fi pusi automat in garda. In mod firesc, dupa modelul european, trebuia creat un centru national de interceptari, cu statut de institutie independenta, la care cei abilitati, inclusiv SRI, sa se conecteze pe baza de mandat. Desi exista de ani de zile gandit un astfel de proiect legislativ, el este taraganat la nesfarsit.

Practica defectuoasa

In cauzele penale de pe rolul parchetelor si instantelor au existat in ultimii ani situatii de contestare ale inregistrarilor utilizate ca probe, de catre partile din dosar.

In aceste situatii, procurorii sau completele de judecata au incuviintat expertizarea inregistrarilor, alegand intre INEC, Institutul de Criminalistica din IGPR si SRI. De regula au apelat la INEC.

In caz de contraexpertiza, organele judiciare n-au de ales decat intre SRI si Institutul Criminalistic al IGPR (care nu se calca pe coada niciodata) ai caror specialisti/experti sunt atestati la locul de munca de propria institutie. Oriunde si in ce conditii s-ar realiza insa aceste expertize, monopolul de stat este o realitate peste care nu se poate trece. Pe rolul CEDO de la Strasbourg se afla in prezent mai multe cauze in care diversi romani acuza incalcarea dreptului la un proces echitabil, datorita faptului ca nu li s-a permis sa realizeze o expertiza de voce si vorbire care sa ofere garantii de impartialitate si obiectivitate. Ca si in cauza "Dumitru Popescu vs. Romania" condamnarea tarii noastre este previzibila in aceste cauze.

Sorin Stanescu: "Nu e oportun acest subiect"

Contactat telefonic, secretarul de stat Sorin Stanescu (foto) s-a aratat surprins de demisia lui Grigoras, afirmand ca nu stia de ea pana sa-l intrebam noi. Stanescu a respins acuzatiile de "imixtiune politica", aratand ca este procuror detasat

la MJ si nu este membru

al niciunui partid.

Sorin Stanescu a confirmat demersurile lui Grigoras de a infiinta experti independenti. "Eu nu neg ca nu exista experti independenti. I-am comunicat insa ca, din punctul meu de vedere, nu e oportun acest subiect. Un sistem de experti privati s-ar putea dovedi viabil si in Romania, la un moment dat, dar mai intai trebuie modificate codul penal si cel de procedura penala. Mie imi pare rau ca si-a dat demisia. Nimeni nu i-a pus la indoiala profesionalismul", a precizat secretarul de stat.

Pagina realizata de Razvan SAVALIUC

 

 

Comentarii

Changeman
2008-11-14 21:54:15

Uluitor articol despre Ministerul Adevarului ! Felicitari domnului Razvan Savaliuc


Monopolul de stat instituit prin Ministerul Justitiei si SRI ...
" In mod firesc, dupa modelul european, trebuia creat un centru national de interceptari, cu statut de institutie independenta, la care cei abilitati, inclusiv SRI, sa se conecteze pe baza de mandat."

" Pe rolul CEDO de la Strasbourg se afla in prezent mai multe cauze in care diversi romani acuza incalcarea dreptului la un proces echitabil, datorita faptului ca nu li s-a permis sa realizeze o expertiza de voce si vorbire care sa ofere garantii de impartialitate si obiectivitate."...

" In plus, se incalca principiul juridic al egalitatii armelor in conditiile in care statul te acuza (prin procurori), tot statul expertizeaza o inregistrare care sta la baza acuzarii tale (prin expertul statului), iar daca vrei sa produci o proba in favoarea ta, cu care sa combati acuzarea, constati ca nu ai cu cine din afara statului."

"Nu e oportun acest subiect" ( S.S. )

= > ....realitatea ( inclusiv o crima ! ) nu este cea pe care o vad oamenii , ci numai aceea verificata , aprobata si facuta publica de organele abilitate ...

Sictir.

vasile, the monk
2008-11-14 22:22:25

Articol unilateral, problemele sunt mult mai grave!

Daca singurul domeniu fara experti privati ar fi cel al inregistrarilor audio-video, situatia nu ar fi deosebit de grava. Acest gen de expertize au valoare incontestabila in justitie numai atunci cand dovedesc stiintific falsul sau contrafacerea. Nu este posibila identificarea fara dubii a unei persoane pe baza unei inregistrari (asa cum este cazul amprentelor papilare sau expertizei ADN), Cei care sustin contrariul mint! In Romania nu sunt posibile expertize private in domenii mult mai sensibile, in probarea unor fapte care implica pedepse deosebit de mari. Culmea independentei expertilor o constituie expertizele de droguri, care in 99.99% din cazuri sunt efectuate in laboratorul din cadrul Brigazii de Crima Organizata din politie. Ei te leaga ei te probeaza si , practic ei te condamna. La expertiza ADN lucrurile sunt similare. Expertizele recunoscute, in cazuri de omor sau viol, sunt numai cele ale Medicinei Legale sau ale Insitutului de Criminalistica din politie, ambele aservite organelor judiciare de ancheta. In alte tari exista institutii private care pot efectua asemenea expertize, la noi interesele politice blocheaza asemenea initiative. Cazurile de erori judiciare ce ajung la CEDO sunt numai o infima parte din multele nedreptati care se fac datorita monopolului statului in acest domeniu!

tincu goran
2008-11-14 22:35:58

Grigoras are perfecta dreptate

SRI, adica eterna Securitate, vrea sa aiba si aici, in continuare, tot controlul. Apropo de Securitate, minunat comentariul lui Valerian Stan, pe site-ul lui:

Fiind prea bine stiuta practica regimului comunist, nu cumva e foarte posibil ca fostul sef al Agentiei NAVROM de la Anvers, Traian Basescu, sa fi fost ofiter de Securitate? Si daca da, oare cum sa se explice sustinerea atat de entuziasta pe care multi dintre intelectualii "mari anticomunisti si antisecuristi" (Liiceanu, Patapievici si mai tot GDS-ul si Alianta Civica) au dat-o si o dau actualului prezident?

Changeman
2008-11-14 22:45:29

Re: Articol unilateral, problemele sunt mult mai grave!


Articolul vorbeste numai de inregistrarile audio-video ( cazul hazliu al Annei Birchall) dar reda ad integrum principiul Ministerului Adevarului. Pe de alta parte, domnul Savaliuc atinge de ani de zile subiecte foarte sensibile inclusiv uluitorul caz Pompiliu Bota ,etc. ) Daca acest articol ...nu ar fi fost scris, am fi avut unde si ce sa comentam noi acum ? ( Internetul este gigantic dar nea Caisa nu intra el pe bloguri,etc ). Este opinia mea .
Numai bine !

La 2008-11-14 22:22:25, vasile, the monk a scris:
> Daca singurul domeniu fara experti privati ar fi cel al


Changeman
2008-11-14 22:57:13

Re: Grigoras are perfecta dreptate

Nu e foarte posibil ci aproape sigur. La fel cum este si faptul ca Patapievici , albit de maiorul Soare ( dupa 1990 - n.n.) si transformat in "antisecurist" si "anticomunist" , si multi altii , aproape sigur sunt ofiteri acoperiti pe deplin conspirati. Patapievici cel putin , si-a dat jos masca nu numai prin insultele din carti ci si ceea ce el denumeste cu mandrie "cultura romana" . Un fel de street-art made in WC"



La 2008-11-14 22:35:58, tincu goran a scris:
> SRI, adica eterna Securitate, vrea sa aiba si aici, in continuare, tot
 

Liviu2002j
2008-11-14 23:31:13

Inca un profesionist inlaturat !!!

Asa este condamnata tara asta sa aiba oameni de valoare pe care sa-i foloseasca oriunde altundeva decat unde ar trebui ... Si cum este si "normal" neavenitii inregimentati politic, "yesmenii" care ling tot si la orice ora, conduc si iau decizii in locul celor cu adevarat buni si capabili !

P.S. Si mai extraordinar este ca lucrul asta se intampla in Ministerul Justitiei !!! Atunci ce mai putem sa comentam despre ce se intampla in Ministerul Invatamantului ?!

Liviu2002j
2008-11-15 00:27:09

Filmuletul cu Anna !

La 2008-11-14 22:45:29, Changeman a scris:
> Articolul vorbeste numai de inregistrarile audio-video ( cazul hazliu
> al Annei Birchall)

D-nul Grigoras ar face bine ca acum sa ne spuna opinia dansului de profesionist daca filmuletul cu pricina o arata in plina actiune pe d-na deputat sau nu ! Ca sa stim si noi cu cine sa votam ...

Changeman
2008-11-15 11:19:15

Re: Filmuletul cu Anna


"D-nul Grigoras ar face bine ca acum sa ne spuna opinia dansului de profesionist daca filmuletul cu pricina o arata in plina actiune pe d-na deputat sau nu ! Ca sa stim si noi cu cine sa votam ..."

Nu ne-o va spune ! Daca va uitati cu atentie la dl. Grigoras va veti da seama singur de ce.

La 2008-11-14 21:54:15, Changeman a scris:
> Monopolul de stat instituit prin Ministerul Justitiei si SRI ...
 

Liviu2002j
2008-11-15 15:21:56

Re: Filmuletul cu Anna

La 2008-11-15 11:19:15, Changeman a scris:
> "D-nul Grigoras ar face bine ca acum sa ne spuna opinia dansului de
> profesionist daca filmuletul cu pricina o arata in plina actiune pe
> d-na deputat sau nu ! Ca sa stim si noi cu cine sa votam ..."
>
> Nu ne-o va spune ! Daca va uitati cu atentie la dl. Grigoras va veti
> da seama singur de ce.

Si eu m-am mai inselat in privinta fotografiilor publicate de Ziua ... In text se spune ca ar fi secretarul care a pus talpi !!! Si da, mi-am dat seama de mult si despre multii ... De altfel am si remarcat intr-un comentariu ca pozele unora din niste afise electorale seamana mai degraba cu cele dn vestul salbatic sub cae sta scris "Wanted" !!!

octaaa
2008-11-15 19:23:29

Re: Inca un profesionist inlaturat !!!

Parca faceai pe filozofu' si ziceai ca nu stii ce e aia valoare. vad ca acum folosesti "oameni de valoare". Pai ori stii ori nu ce inseamna. Sau vrei sa pari mai filozof un pic?
Eu sint de acord cu tine referitor la mizeria din ministere. Dar de ce ai revenit oare la ministerul invatamantului? E preferatul tau sa inteleg.
Tu zici ca noi facem scoala putina. Ca nu mai e ca pe vremea ta. Problema e ca eu in liceu aveam 7 ore pe zi, in timp ce profesorii mei aveau decat 4 ore. Daca mai pui in calcul ca mi se mai dadeau si teme...
Tu stii ce scrie in codulul muncii despre copii de 16 ani? Ca au voie sa munceasca, dar maxim 6 ore pe zi. Ori eu la 14 ani aveam 7 ore pe zi + temele pentru acasa. Si tu imi zici mie ca se face scoala prea putina. SI macar de mi-ar fi folosit la ceva....

Liviu2002j
2008-11-16 15:35:44

Octaviane ...

Dovada faptului ca scoala ti-a folosit teribil este ca stai in Bucuresti, ai un calculator, stii sa-l folosesti (macar la chat, fotografii, filme si muzica ...), intelegi ce se scrie pe acolo prin calculator si mai te si ratoiesti la unul sau la altul din spatele ecranului !!!

Dar dovada faptului ca nu ai facut destula scoala in mod real, nu contabilizand ore fizice la gramada in felul in care o faci (poate ca in liceu aveai intr-o zi 7 ore dar in celelalte 4 zile aveai probabil numai 4-5 ore !), este modul de exprimare, cacofoniile, alunecarile si derapajele spre alte discutii (fara sa anunti !), greselile gramaticale (se pare ca folosirea cratimei nu se studiaza prea bine in scoala !!!) si multe altele pe care daca le-ai constientiza probabil ca ai incerca sa le indrepti si sa le imbunatatesti.

Si ca sa-ti raspund totusi la o intrebare legata si de subiectul discutat mai sus, coruptia din ministerul invatamantului si lipsa de profesioalism a multora dintre profesori au ca rezultat tocmai tineri "pregatiti" la fel de "bine" ca tine, care ca si tine "vad" lucrurile exact cum "le vezi" tu !!! Si ma refer aici in special la "motivatiile" tale "pragmatice" cu privire la inutilitatea a mai bine de jumatate din materiile invatate la scoala printre care daca imi amintesc eu bine includeai matematica incepand cu clasele 2-3 (adica dupa ce se invata adunarea si inmultirea - eventual ceva "procente" !!!), limba romana (dupa ce ai invatat sa scrii si sa citesti !!!) si multe altele ... La acel moment "indrazneam" sa reiterez, pentru a nu stiu cata oara, necesitatea materiei care se numeste "logica" si chiar si acum in discutiile pe care le avem dai dovada din plin de neparcurgerea ei sau cine stie cum ai "studiat-o" ca nu ma indoiesc ca nota de absolvire a ei a fost cea maxima !!!

P.S. Interesant cum nu va insusiti complet lucrurile elementare dar faceti trimiteri la diferite coduri mai mult sau mai putin juridice, rezolvand astfel 2 "chestii": una ca-l faci praf pe interloculor cu vastele tale cunostinte si a doua ca il mai si ameninti pe deasupra !!! Misto ...

Giurgiu Crisan
2008-11-16 16:40:24

Liviu2002joi

de joi pīna mai apoi....se ia la cearta pe alte teme. E autist, adica in afara subiectului.Mai sint vreo trei ca el .
Vezi,ba, sa nu dai īn galbinare de atīta rautate.
Nu stiu daca e bine sa fie experti privatzi. Daca asa merge in Vest merita sa facem, daca nici ei nu au facut mai bine stam in banca noastra.

Liviu2002j
2008-11-16 21:16:07

Giurgiule ...

La 2008-11-16 16:40:24, Giurgiu Crisan a scris:
> Nu stiu daca e bine sa fie experti privatzi. Daca asa merge in Vest
> merita sa facem, daca nici ei nu au facut mai bine stam in banca
> noastra.
>
Daca nu stii stai in banca ta !!! Dar eu am ridicat cu totul si cu totul alta problema: problema de principiu ... Stiu, nu ai cum sa intelegi ca daca nu faci decat sa repeti ce fac altii atunci nu ai trecut de stadiul de primata !!! Cand o sa-ti ajunga limba ca o molusca (care sa secrete mucusul necesar contactului cu diverse alte mucoase !!!) atunci sa stii ca ai ajuns mai inapoi de stadiul de papagal !