Luni, 3 noiembrie 2008
Torţionarul novembriştilor, candidat la uninominale
Activistul
care a cerut condamnarea la moarte muncitorilor în ’87, vrea din nou în
Parlament
După o pauză de 4 ani, fostul activist de partid,
braşoveanul Dan Brudaşcu, suspectat că a fost şi informator
al Securităţii şi acuzat de membrii „Asociaţiei 15
noiembrie 1987“ că s-a numărat printre torţionarii lor, vrea din
nou în Parlamentul României.
Activist zelos
Înainte de 1989, Dan Brudaşcu se număra rintre cei mai zeloşii activişti PCR. Brudaşcu, soţul cântăreţei de muzică populară Sava Negrean- Brudaşcu, a ajuns astfel lector-instructor la Şcoala de Partid Braşov . În 1987, după Revolta Anticomunistă din 15 noiembrie, a primit şi executat întocmai sarcina de a redacta materialele de încriminare a muncitorilor care au pariticapt la revoltă. În acestea se cerea condamnarea la moarte a novembriştilor. Materialele au fost citite în toate şedinţele de partid şi UTC la care muncitorii au fost aduşi cu forţa.
Deputat în 2000
Brudaşcu a mai candidat odată, în 2000, la Parlament şi a ieşit deputat PRM, de Cluj. În 2004 nu a mai fost pus pe liste, pe un loc eligibil, nemulţumit, l-a atacat pe preşedintele PRM, Corneliu Ciontu şi a fost exclus din partid. S-a mutat apoi la Partidul Conservator dar a plecat şi de acolo fiindcă nu a fost numit preşedinte de filială. Trei ani a stat pe tuşă, timp în care a preluat conducerea Casei de Cultură din Cluj.
Revenit în PRM
Acum Brudaşcu vrea din nou în Parlament şi, pentru că nu poate candida ca indepenedent, s-a întors, pâş-pâş, în PRM. Şi, cum corabia partidului e tot mai goală, Gheorghe Funar şi liderul PRM Cluj-Napoca, Mihai Mureşan, l-au primit cu braţele deschise şi l-au pus candidat la Camera Deputaţilor.
Pe site-ul Camerei Deputaţilor din mandatul 2000 - 2004 , fostul deputat şi actualul candidat PRM la Parlament, Dan Brudaşcu, are şi un curiculum vitae. Să nu credeţi cumva însă că omul a scris acolo şi ce a făcut înainte de 1989.
Şi-a pierdut urma la Cluj
Membrii Asociaţiei „15 Noiembrie 1987”, constituită imediat după Revoluţie, l-au acuzat pe Brudaşcu că a făcut parte dintre cei care „i-au anchetat şi batjocorit , alături de Ilie Verdeţ, membru al C.C. al PCR, şi de Maria Cebuc, fosta numărul doi de la Judeţeana PCR Braşov”. Ei l-au chemat pe Brudaşcu în faţa Tribunalului Moral, însă acesta nu s-a prezentat şi s-a mutat imediat cu familia la Cluj, de unde nu a mai revenit.
Autor Maria Petrascu