Luni, 3 noiembrie 2008
Va fi un al III-lea război mondial?
Analiştii ruşi suspectează pe americani că vor să provoace războaie departe de SUA pentru a-şi putea rezolva criza economică.
Pretextul războiului
Criză economică din Statele Unite ale Americii nu mai este de multă vreme doar o problemă internă a administraţiei nord-americane, „globalizare” fiind cuvântul ce însoţeşte această stare de fapt. Rând pe rând, statele europene au anunţat pierderi uriaşe, o serie de producători fiind nevoiţi să apeleze la măsuri de tipul şomajului tehnic pentru câteva zile spre a reduce aceste pierderi, totul culminând cu “falimentul” Islandei. Văzându-se privat de orice formă de ajutor extern la care ar fi sperat, premierul islandez Geir Haarde a avertizat Europa că, de acum înainte “fiecare ţară se descurcă singură”. Cu alte cuvinte, de prima importanţă sunt garanţiile acordate deţinătorilor de proprietăţi autohtoni în faţă străinilor, ceea ce trimite, indubitabil, la autarhie financiară. În aceste condiţii, o serie de voci anunţă sumbru că situaţia economică în care se găseşte lumea în această perioadă poate fi premergătoare unui nou război mondial. La aceste opinii contribuie şi două aspecte politice esenţiale ce dublează componenţa economică pe bază căreia se sprijină afirmaţiile.
Satisfactia rusă
Primul asemenea aspect este reprezentat de poziţia Rusiei, inamicul tradiţional al Statelor Unite, care nu şi-a ascuns nici măcar sub forma unei aparente diplomaţii satisfacţia cu privire la situaţia economică delicată prin care trece vechiul duşman din timpul Războiului Rece. Dominaţia economică a SUA a luat sfârşit, spune preşedintele rus Dmitri Medvedev, dar Rusia nu este o mare putere economică, consideră experţii, în ciuda resurselor uriaşe de gaze de care dispune.
Ucraina- copilul de mingi
Pe de altă parte, cel de al doilea aspect politic care vine să confirme temerile celor ce-şi imaginează un nou război mondial sosesc chiar din Statele Unite ale Americii, care sunt puse în faţa unei schimbări a administraţiei prezidenţiale. Indiferent de câştigătorul cursei pentru postura de cel mai puternic om al planetei, analiştii cred că atât Barrack Obama, cât şi John Mccain vor încuraja scenariile antirusesti, cel mai plauzibil dintre acestea fiind favorizarea izbucnirii unui conflict armat între Ucraina şi Rusia, ştiut fiind faptul că preşedintele Iuscenko este un inveterat adversar al politicii ruseşti şi al statului vecin. Interesele SUA sunt să menţină un conflict la distanţă, conflictul extern putând soluţiona problemele de ordin intern. America a reusit sa treaca peste criza mondiala a capitalismului doar in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial care a impulsionat cresterea economiei americane, lucru pe care l-ar incerca si in actuala criza, cred expertii rusi.
Război financiar
Un rol important, consideră experţii, l-ar putea juca şi alte mari puteri, cum ar fi China sau India, nici poziţia Europei de Est netrebuind trecută cu vederea. Majoritatea statelor aflate în această zonă sunt în curs de dezvoltare, pieţele lor putând constitui zone bune de desfacere pentru producătorii occidentali aflaţi în dificultate. De aceea, chiar dacă este încă doar o ipoteză, cel de al treilea război mondial poate bate la uşă…nu se va purta neapărat cu tancuri, ci pe marile pieţe financiare, dar va fi la fel de costisitor şi de dureros.