Revolutie, 1989, generatie, Iliescu, Vadim, Nicolae Ceausescu, cizmar, Timisoara, Elena Ceausescu

www.frontnews.ro/social-si-economic/eveniment/generatia-nascuta-la-revolutie-comunismul-a-facut-si-lucruri-bune-18427

Miercuri, 17 Decembrie 2008

 

 

Generatia nascuta la Revolutie: Comunismul a facut si lucruri bune

19 ani de la Revolutia din decembrie 1989. Tinerii care s-au nascut in perioada Revolutiei din 1989 sunt acum majori si au drept de vot. Viziunea lor fata de evenimentele de atunci este una deosebita: desi multi din tinerii consultati in analiza Frontnews au lacune serioase despre ce s-a intamplat atunci, toti cei chestionati deplang existenta mentalitatilor comuniste puternice din societatea romaneasca actuala. Pe de alta parte, majoritatea covarsitoare a celor consultati nu cunosc ce anume au scandat tinerii romani care au realizat in 1989 Revolutia pe strazile Timisoarei si Bucurestiului. Mai mult decat atat: desi reneaga mentalitatile comuniste ale populatiei in varsta, majoritatea tinerilor contactati de Frontnews considera ca sistemul comunist a avut multe parti rele, dar si destule aspecte pozitive.

Pe 16 decembrie 1989, la Timisoara izbucnea un protest popular in scopul apararii pastorului reformat Laszlo Tokes, care urma sa fie evacuat. In cateva ore intrau in scena militienii si fortele Securitatii, iar protestul se  transforma, aparent spontan, in manifestatie anti-comunista. Pe 17 decembrie, cateva mii de demonstranti luau cu asalt cladirea Comitetului Judetean, iar tirurile lansate de fortele de Securitate lasau zeci de morti. Pe 21 decembrie, se trezea si Bucurestiul, iar pe 22 decembrie Ceausescu era deja debarcat, cu pretul a mii de morti inregistrati in Capitala. Pe 25 decembrie, familia Ceausescu era executata, in urma unui simulacru de proces. A urmat FSN-ul lui Ion Iliescu, dominatia PDSR-PSD, "schimbarea" coalitiei CDR, din nou PSD si apoi Alianta DA. Si s-au facut 19 ani de la Revolutia din 1989.


"Ceausescu? Un cizmar, da-l dracului!"


Laurentiu, in varsta de 18 ani, din Bucuresti, crede ca de la Revolutie au trecut 18 ani. El nu stie pe ce data au inceput evenimentele de la Timisoara, dar crede ca cele de la Bucuresti au debutat pe 25 decembrie. Laurentiu considera ca in decembrie 1989 a avut loc o lovitura de stat, cauzata de restrictiile la care era supusa populatia Romaniei. De asemenea, Laurentiu sustine ca Revolutia a reprezentat inceperea capitalismului in Romania, insa nu crede ca aceste evenimente au reprezentat vreo schimbare in viata sa. "Si bine si rau", asta considera Laurentiu ca a adus comunismul in Romania, iar caderea lui Ceausescu a adus "si parti bune si parti rele. Libertatea presei, dreptul de a vorbi liber, libertatile in general" apreciaza Laurentiu. El considera ca Revolutia a avut efecte negative in societatea romaneasca, insa crede ca mai exista in prezent "foarte multe mentalitati comuniste" in societatea romanesca. Informatiile despre Revolutie si le-a procurat "de la televizor, din ziare, carti. Am gasit in podul casei unui prieten niste ziare de dupa Revolutie si am aflat mai multe". El cunoaste prenumele Elenei Ceausescu, iar despre Nicolae Ceausescu a avut un comentariu scurt si cuprinzator: "Nicolae Ceausescu? Un cizmar, da-l dracului!"


"Cadrele didactice care au profesat in acea perioada au mentalitati comuniste"


Mihaela, in varsta de 18 ani, din Braila, stie ca de la Revolutie au trecut 19 ani, dar confunda datele de debut a evenimentelor din Timisoara si Bucuresti, si nu are idee despre lozincile scandate pe strazile Revolutiei. "Nemultumiti de regimul politic de pana atunci, cetatenii au iesit in strada si au inceput sa protesteze. Au avut loc manifestatii violente, in urma carora si-au pierdut viata foarte multi oameni, iar dictatorul Nicolae Ceausescu si sotia sa, Elena, au fost executati. Pentru istoria Romaniei, Revolutia a insemnat o schimbare esentiala, prin imbunatatirea modului de viata al oamenilor in general, si al tinerilor, in special, schimbarea sistemului de invatamant, plus mai multe posibilitati de afirmare, de relationare", crede Mihaela. Ca si majoritatea tinerilor chestionati, ea crede ca "sistemul comunist a avut atat influente pozitive, cat si negative asupra Romaniei". Mai mult decat atat, Mihaela vede atat aspecte rele cat si bune in caderea lui Ceausescu, si crede ca Revolutia a adus atat lucruri pozitive cat si chestiuni negative. Mentalitatile comuniste i se par extrem de vizibile in societatea romaneasca actuala: "Se pot observa mentalitati comuniste la unele cadre didactice care au profesat si in acea perioada, si la oamenii de varsta a treia", crede Mihaela. Ea stie ca pe sotia lui Nicolae Ceausescu o chema Elena, si crede ca fostul dictator era de profesie avocat.

 

"Comunismul a facut bine Romaniei pentru ca a durat putin"


Simona, in varsta de 18 ani, din Braila, calculeaza ca Revolutia a avut loc acum 18 ani, dar nu stie precis nici data la care a inceput miscarea din Timisoara, nici ziua in care au inceput manifestatiile din Bucuresti. Tanara nu cunoaste nici una din lozincile strigate de manifestantii de atunci. Simona crede ca motivele pentru care romanii au iesit in strada in decembrie 1989 sunt faptul ca "oamenii erau nerespectati, iar casele le erau distruse ca sa se construiasca noile blocuri". "Revolutia a fost un nou inceput pentru Romania, iar datorita faptului ca nu mai exista comunism, avem acum toata aceasta tehnologie avansata, cum ar fi calculatoarele si telefoanele". Simona considera ca "sistemul comunist a facut bine Romaniei, pentru ca a durat putin. Daca dura mai mult, putea face mai rau". Ea crede ca Revolutia a adus mai multe lucruri bune Romaniei, si denunta mentalitatile comuniste prezente inca in societatea romaneasca. "Bunicul meu si toti oamenii cu varsta de peste 45 de ani au mentalitati comuniste", a apreciat Simona. Despre familia Ceausescu, ea "stie" ca pe sotia dictatorului o chema Elena, si era "casnica".


"Comunismul ca ideologie, utopic vorbind, e bun, dar ca aplicare e dezastruos"


Andrei, in varsta de 18 ani, din Bucuresti, nimereste aniversararea corecta a evenimentelor din 1989: "De la Revolutie au trecut aproape 19 ani. In Timisoara, totul a izbucnit pe 17-18 decembrie, iar in Bucuresti pe 21-22-23 decembrie. A inceput ca o manifestatie pasnic si apoi a izbucnit intr-o revolutie sau lovitura de stat", analizeaza Andrei, care continua sa explice contextul in care a izbucnit evenimentul din Romania: "In anul 1989 in tarile din vecinatatea Romaniei izbucnesc manifestatii anticomuniste, iar in Romania majoritatea populatiei nu era multumita de conducerea dictatoriala a lui Ceausescu. Politica economica si de dezvoltare era defectuoasa din punct de vedere popular. Securitatea facuse ca Republica Socialista Romana sa fie un stat politienesc. In martie 1989, cativa oameni importanti din PCR au protestat printr-o scrisoare impotriva lui Ceausescu, spunand ca economia se duce de rapa datorita ambitiei lui de a plati datoriile externe. Caderea Zidului Berlinului in noiembrie si inceperea caderilor liderilor comunisti din alte tari creeaza o stare de "revolutionari" printre romani. Pe urma izbucneste la Timisoara o manifestatie in care Ceausescu foloseste forta. Atunci a fost semnalul ca dictatura ceausista era prea de tot si, incepand cu un manifest la Bucuresti care trebuia sa fie pasnic, totul se lasa cu o revolutie sau lovitura de stat. Ceausescu incearca sa fuga cu elicopterul, dar este prins si judecat dupa propria lege. A fost considerat tradator de tara si criminal si a fost executat impreuna cu sotia lui prin impuscare."


Despre motivele care i-au determinat pe romani sa iasa in strada in decembrie 1989, Andrei explica: "Majoritatea populatiei nu era multumita de conducerea dictatoriala a lui Ceausescu. Politica economica si de dezvoltare era defectuoasa din punct de vedere popular. Securitatea facuse ca Republica Socialista Romana sa fie un stat politienesc.


Andrei este unul din putinii tineri care considera ca Revolutia i-a schimbat viata in bine: "Revolutia a schimbat mediul si modul de viata, acordarea unor noi drepturi si noi orizonturi, cum ar fi dreptul de a alege, dreptul la libera exprimare, la gandire libera. A schimbat orizontul unei alegeri a educatiei si alegeri a unei culori politice".


Despre efectele pe care le-a avut comunismul asupra Romaniei, Andrei nu e foarte critic: "Comunismul ca ideologie, utopic vorbind, e bun, dar ca aplicare este dezastruos. Poate constructiile facute in timpul comunismului sunt o parte buna. Caderea regimului Ceausescu a fost un lucru bun, deoarece tara, din toate punctele de vedere, era pe o panta descendenta, iar simpla existenta a unei dictaturi nu se potrivea unei natiuni ca a noastre. In mare parte, eram sclavii rusilor."

 

"Revolutia a adus mai multe lucruri bune, dar nici cele rele nu au lipsit"


Andrei crede insa ca Revolutia nu a adus numai lucruri bune: "Revolutia a adus mai multe lucruri bune, dar nici cele rele nu au lipsit. Spre exemplu, nu mai stam cu 2 ore de televizor pe zi si nu suntem presati de datorii gigantice. Independenta externa, pentru ca politica noastra nu mai este influentata de rusi, e un alt aspect benefic. Ca si lucruri rele pe care le-a adus Revolutia, ar fi somajul si altele".


"Ion Iliescu, Adrian Nastase si Mircea Geoana" sunt numele mentionate de Andrei ca repere ale mentalitatilor comuniste prezente inca in societatea romaneasca. "Mentalitatea educationala si o parte din moralitatea societatii sunt inca in stadiul de comunism", acuza Andrei. Cat despre familia Ceausescu, Andrei e transant: "Nu suport comunistii. Nicolae Ceasescu a fost strungar sau pantofar. El nu trebuia omorat, dar era si periculos de tinut in viata."


"La Revolutie, minerii au venit la Bucuresti"


Ionut, in varsta de 16 ani, din Bucuresti, stie ca anul acesta se implinesc 19 ani de la Revolutie, insa nu stie cand a izbucnit revolutia de la Timisoara, si nici cea din Bucuresti. Despre ce s-a intamplat in decembrie 1989, Ionut are urmatorul comentariu: "La Revolutie, minerii au venit in Bucuresti, Armata a tras in oameni si a fost omorat Ceausescu". In schimb, el e mai lamurit despre motivul pentru care oamenii au iesit atunci in strada: "Pai nu le placea comunismul in tara". Despre schimbarile aduse de Revolutie, Ionut analizeaza: "Atunci erau reguli mai stricte, iar acum sunt liber, ceea ce poate ca nu puteam fi inainte de 1989. La scoala, inainte de Revolutie, era o uniforma si trebuia respectata, acum nu se mai face asa".


Ionut e unul din putinii care declara raspicat ca sistemul comunist a adus Romaniei numai lucruri rele. "Comunismul a adus numai rau, iar Ceausescu a fost un om rau, fara mila. Totusi, nu a fost nici vina lui, deoarece din cate am inteles de la parintii mei, sotia lui facea parte din acele lucruri rele. Eu zic ca prabusirea regimului Ceausescu a fost un lucru bun, deoarece oameni ar trebui sa fie liberi, adica sa nu isi inchipuiasca ca sunt intr-o inchisoare sau sa stie ca sunt urmariti". Cat priveste efectele Revolutiei asupra Romaniei, Ionut apreciaza ca aceasta a provocat "mai multe lucruri bune. Unul dintre ele este faptul ca exista dreptul altor oameni de a candida la Presedintie, ceea ce nu se putea atunci". Ionut confunda din nou lucrurile cand este chestionat cu privire la numele sotiei lui Nicolae Ceausescu, pe care crede ca o chema Maria Ceausescu. Despre meseria lui Nicolae Ceausescu, Ionut crede ca el a fost "presedinte de tara".


"Practic, dupa Revolutie, in Parlament au ramas cam aceiasi oameni"


Vlad, in varsta de 17 ani, din Bucuresti, stie ca de la Revolutie au trecut 19 ani, dar confunda datele de incepere e evenimentelor din Timisoara cu cele de la Bucuresti. "Oamenii au iesit in strada, pentru ca nu mai suportau dictatura lui Ceausescu. Au murit multi tineri", descrie Vlad evenimentele din decembrie 1989, care insa nu stie nici o lozinca din cele strigate atunci in Romania. "Oamenii nu prea mai aveau ce sa manance, nu exista libera exprimare - ma rog, nici acum nu prea exista, dar atunci nu exista deloc", aceasta este viziunea lui Vlad despre motivele izbucnirii Revolutiei. "Teoretic Revolutia a fost un pas spre democratie, practic au ramas cam aceeasi oameni care erau si inaintea Revolutiei, in Parlament ma refer...". El vede cu usurinta beneficiile aduse de Revolutie in viata sa: "Acum am dreptul sa imi spun punctul de vedere. Daca mie nu imi convine ce spune presedintele tarii, pot sa spun parerea mea, pot pleca din tara mult mai usor. Comunismul a facut rau Romaniei, normal! Nu cred ca mai sunt multe persoane care sa zica ca a facut bine comunismul", apreciaza Vlad. Despre Nicolae Ceausescu., el crede ca "acesta a fost un om care se credea puternic, dar de fapt nu a fost chiar asa, nu te poti pune cu multimea. A facut rau Romaniei. El si nevasta-sa se credeau niste genii, dar erau doar niste tarani. Caderea regimului Ceausescu a fost un lucru bun. Nu am trait in 1989, dar dar pot spune ca Revolutia a adus mai multe lucruri bune Romaniei."


Ca toti tinerii consultati de Frontnews, Vlad simte mentalitatile comuniste din societatea romaneasca. "Mi se pare ca exista foarte multe mentalitati comuniste in societatea romaneasca actuala. Ion Iliescu e cel mai bun exemplu, zic eu. De fapt, nu, cel mai bun exemplu e Dumitru Dragomir.


"Comunismul a facut si bine Romaniei, ca ii tinea din scurt pe oameni"


Anca, de 18 ani, din judetul Tulcea, crede ca "de la Revolutie au trecut 18 ani. Nu stiu cand a izbucnit revolutia de la Timisoara si de la Bucuresti, nu stiu istorie prea multa. Nu prea stiu ce s-a intamplat la Revolutie. Romanii se saturasera de restrictii, de ratiile la alimente, la curent electric". Cat priveste semnificatia Revolutiei in istoria Romaniei, Anca crede ca evenimentele din 1989 au adus "eliminarea comunismului si o gandire libera pentru toti, plus libertate". Cat priveste felul in care caderea comunismului i-a afectat viata sa, Anca declara candid: "Nu cred ca s-a schimbat nimic; cand m-am nascut deja era democratie, si daca am trait asa de atunci pana acum, nu cred ca a schimbat nimic". "Comunismul a facut Romaniei si bine si rau. A facut rau pentru ca a inrait lumea, dar a facut si bine, ca ii tinea din scurt si nu era vandalismul care e acum. Totusi, eu nu cred ca as fi putut trai cum se traia inainte, cu toate la regim". Anca a declarat ca nu stie daca Romania ar fi avut alta soarta daca sistemul comunist ar fi ramas la putere in ziua de astazi, insa l-a identificat pe Corneliu Vadim Tudor drept reprezentantul mentalitatilor comuniste in romania de astazi: "Vadim are ideile lui de om comunist". Anca a declarat si ea ca nu stie ce meserie a avut Elena Ceausescu.